Links-rechts, rechts-links, Uppercut
Uppercut #3 Heleen Debruyne vs. Dirk Draulans

conversations beurscafé

Uppercut #3 Heleen Debruyne vs. Dirk Draulans

debat
WE 26.04.2017 20:00

Uppercut is de nieuwe debatreeks van De Morgen, Passa Porta en Beursschouwburg. Schrijvers dagen een tegenstander uit en gaan in de clinch over hete maatschappelijke hangijzers. Een scheidsrechter van De Morgen bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick de stem van het publiek.

In deze derde aflevering kruist schrijfster en journaliste Heleen Debruyne (De Plantrekkers, 2016) de degens met bioloog, schrijver en Knack-journalist Dirk Draulans (Het succes van slechte seks, 2008). Dit schreef Heleen Debruyne hem bij wijze van voorbereiding in haar uitdagingsbrief:

Heleen Debruyne © Wouter Van Vooren - Dirk Draulans: © Illias Teirlinck
Heleen Debruyne © Wouter Van Vooren - Dirk Draulans: © Illias Teirlinck

'U gebruikt de statistische veralgemeningen van de wetenschap om over individuele levens en keuzes uitspraken te doen. Ah ja, zegt u, vrouwen hèbben nu eenmaal minder plezier in seks. Kijk, tja, mannen willen nu eenmaal jongere vrouwen. U gebruikt de evolutieleer met andere woorden om de status quo die u rond u meent te zien, te verklaren. Maar de evolutie heeft lak aan de status quo. De evolutie heeft geen doel, geen richting.'

Uit het antwoord van Dirk Draulans: 'U denkt dat we in de grond niet van mening verschillen. Dat zou jammer zijn voor het debat. Maar ik maak me geen illusies. Toen het lot ons in De Afspraak op Canvas samenbracht, probeerde u me al de mond te snoeren voor ik mijn eerste zin had afgemaakt. Maar ik zal mij nederig – en manmoedig – in de boksring begeven. ‘Echte Mannen Vechten’, is de titel van een boek dat op het bureau van een collega ligt.'

Barbara Debusschere, scheidsrechter van De Morgen, bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt haar sidekick Fleur van Groningen de stem van het publiek. Iedereen is welkom!

Twitter: #uppercutbxl

You might also like: