Selina Thompson salt.
performance
FR 17.09.2021 20:30 geannuleerd
SA 18.09.2021 20:30 geannuleerd

Drie maanden op een vrachtschip langs de route van de Slave Trade Triangle inspireerden deze solo over verdriet, afkomst, thuis, vergeten en kolonialisme.

In februari 2016 gingen twee artiesten aan boord van een vrachtschip en volgden één van de routes van de Transatlantic Slave Triangle – van het VK via België naar Ghana naar Jamaica, en terug. Hun herinneringen, hun vragen en hun verdriet brachten hen langs de bodem van de Atlantische Oceaan en door het figuurlijke rijk van een imaginair verleden. Het was een lange reis achterwaarts, om vooruit te kunnen gaan. Deze voorstelling is wat ze terug meebrachten.

salt. gaat over het bestaan van de koloniale geschiedenis in het alledaagse, de politiek van verdriet en wat er binnen in Selina's hoofd gebeurt telkens wanneer iemand vraagt "waar kom je vandaan?" en weigert om Birmingham of de baarmoeder van haar moeder als antwoord te nemen. De performance is gemaakt tijdens een drie maanden durende reis en samen met kunstenaarscollectieven in Accra en Kingston.  salt. is onderdeel van een breder oeuvre dat Black identity onderzoekt: wat betekent het om deel uit te maken van de diaspora, en de verandering en genezing die nog moeten komen.

Aftertalk op vrijdag met Nassy Konan & Selina Thompson

WIE?

Selina Thompson is een artiest en performer die in Birmingham woont. Haar werk is speels, participatief en intiem, gericht op identiteitspolitiek en hoe dit onze lichamen, levens en omgevingen definieert. Ze toont haar werk in cafés, kappers, toiletten en soms ook in cultuurhuizen.

Nassy Konan is creatief producent in de podiumkunsten. Ze is gespecialiseerd in het produceren van nieuw werk en het introduceren ervan bij een divers publiek. Momenteel is ze producent voor Dropped Tea Theatre en Horizon, een internationaal showcase programma voor artiesten die gevestigd zijn in Engeland. 

 

In English
65 min

By and with Selina Thompson, Commissioned by Yorkshire Festival, Theatre Bristol and MAYK. Supported by the National Theatre Studio. Part of the British Council Showcase 2017. Funded by Arts Council England and 200 kind and generous supporters who donated towards the voyage across the Atlantic.

Photo by Richard Davenport