Is er behoefte aan bestraffende gerechtigheid?
18:30 doors
19:00 talk
23:00 beurscafé closes
Dit open groepsgesprek onderzoekt de “noodzaak” van bestraffende gerechtigheid in de hedendaagse samenleving. In een tijdperk van post-truth hebben decennia van verdeeldheid aanzienlijke schade aangericht, waardoor het essentieel is om na te denken over de wortels van systemisch geweld en de mechanismen die het in stand houden.
Een van de meest toegankelijke vormen van bestraffende gerechtigheid vandaag is publieke aanklachten via sociale media, de zogenaamde “call-out”. Om deze vorm van cancel culture te bespreken, heeft Baxter M. Halter anti-racismeactivist Bétel Mabille en theatermaker Lorette Moreau uitgenodigd. Samen zullen zij kijken naar de tools die zijn gecreëerd, de manieren waarop ze soms worden misbruikt, en de veranderende vormen van gerechtigheid – met hun gevolgen.
De vorige discussie had de vorm van een participatieve agora, waarin het delen van ideeën hielp om verbindingen te leggen. Ook deze talk zal geen definitieve antwoorden geven, maar wil nieuwe perspectieven openen op de onderliggende trauma’s, systemische patronen en de schijnbaar onontkoombare cyclus van bestraffende gerechtigheid waar we ons uit proberen los te maken.
about
Baxter M. Halter is performer, muziekcomponist, soms DJ, schrijver en videast. Via hun werk onderzoeken ze belangrijke concepten zoals Gender Trouble, Deconstructie, Zorg, Transidentiteit en Mannelijkheid. Over deze onderwerpen heeft Baxter podcasts gemaakt met Fondation Kanal en presenteert de maandelijkse Talk From Homografia show op Radio Panik, waardoor ze een belangrijke stem zijn voor en binnen hun gemeenschap. Baxter is ook een regelmatige curator voor Queer Festivals zoals Festival Homografia, BPFF en nooit ver weg van SNAP! Festival.
https://cargocollective.com/baxtermhalter
https://kingbaxter.bandcamp.com
Bétel Mabille is trainer, consultant en spreker, gespecialiseerd in antiracisme. Sinds 2017 ontwikkelt en geeft hen opleidingen voor volwassenen, waarin concrete tools worden aangereikt om racisme te begrijpen en te bestrijden, met name binnen professionele omgevingen. Hen benadert deze thema’s vanuit een intersectioneel, dekoloniaal en afrofeministisch perspectief. Daarnaast levert hen bijdragen aan verschillende media, zoals Le Soir, RTBF, Médor en Axelle Mag. Bétel behaalde twee masterdiploma’s: een in seksuologie en een in genderstudies.
Lorette Moreau is theatermaker, lid van L’amicale (een artistieke coöperatie actief in Lille, Brussel en Parijs) en medeoprichter van Wander Structure (een transdisciplinaire ondersteunings- en onderzoeksplatform gedragen door acht vrouwelijke kunstenaars in Brussel). Ze geeft les aan kunstschool ARTS² in Bergen en organiseert regelmatig workshops rond collectieve intelligentie, collaboratieve artistieke praktijken en toeschouwerschap. Ze heeft een passie voor methodologie en houdt van alles wat met meta-denken te maken heeft.
https://www.lorettemoreau.com/
Liminal breekt de patriarchale normen en genderverwachtingen in de gemeenschap af door elkaar verantwoordelijk te houden. Ze geloven dat iedereen—en mannen in het bijzonder—een bijdrage kan en moet leveren aan genderrechtvaardigheid door te reflecteren op hoe het patriarchaat hun identiteit, gedrag en relaties beïnvloedt. Liminal biedt ruimte voor uitwisseling, (af)leren, heling en groei, en ondersteunt transformatie door persoonlijke ontwikkeling met behulp van feministische theorieën.
https://liminal.brussels
in English & français
This event is Ramadan friendly.