Guy Woueté Wie is We ?

Raakvlak creëren: we moeten de geschiedenis van de koloniale genocide ter discussie stellen zodat we aan een toekomst kunnen bouwen die gebaseerd is op nieuwe manieren van kijken, begrijpen en spreken.

expo
18 SEP 2020 — 27 MAR 2021

Kennis en 'educatie' zijn krachtige instrumenten die aangewend kunnen worden om bevrijding te bevorderen of om heerschappij af te dwingen. De educatieve aanpak van Leopold II was om de handen af te hakken van wie zich verzette tegen koloniale heerschappij. Deze tentoonstelling van Guy Woueté is een poging om een link te leggen tussen het verleden en het heden. Voor Woueté kan het belang van deze ongrijpbare link, dit raakvlak, niet onderschat worden. Het is de vereiste voor nieuwe, gedeelde manieren van kijken, begrijpen en spreken. Zonder dit besef zullen we de destructieve systemen die we nog maar net zijn beginnen te erkennen in stand houden.

Wie is Guy Woueté?

Guy Woueté (1980, Douala, CM) werkt in Antwerpen en Douala. Hij studeerde beeldhouwkunst en schilderkunst in Douala, Parijs en aan ERG Brussel en won in 2006 de Thami Mnyele Foundation Award. Hierna ging hij internationaler werken en werd hij resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2009-2010). Met de geschiedenis als zijn belangrijkste materiaal wil Woueté een nieuwe toekomst vormgeven, waarin we elkaar anders zien en begrijpen. In zijn video werken, tekeningen, schilderijen en installaties laat hij ons meedenken over wat we kunnen leren uit het verleden. Zijn werk werd wereldwijd getoond, onder andere op de Lubumbashi biennale (2019), Addis Foto fest (2018), Dakar Biennale (2018), S.M.A.K., Gent (2018), Biennale van Havana (2009), New Museum, New York (2009) en op verschillende filmfestivals in Rotterdam, Montreal en Toronto. In 2018 was hij een van de acht genomineerden voor de Vrienden van het S.M.A.K.-prijs Coming people. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de jonge kunstenaars die net afgestudeerd zijn aan een Belgische hogeschool voor beeldende kunsten.

In samenwerking met De Brakke Grond, waar zijn expo 'Welkom' te zien was van 6 juni tot 11 juli 2020.

Wie is We? loopt tot 27 maart 2021
Open do-za van 12:00-18:00 

Wear a mask. Keep a safe distance.

 

you might also like
 
Loading...