De Belgische beeldend kunstenaar Robin Vanbesien stuurt in deze docu-fictiefilm drie acteurs op pad in Athene.
Ze luisteren er naar medeburgers die in verschillende grassroots solidariteitsbewegingen actief zijn (een kliniek, een apotheek, een keuken, een school). Aan de hand van gesprekken leren we hun sociale verbeelding kennen.
Toen de “aganaktismeni” (indignados) in 2011 de pleinen van Athene bezetten, ontstond een collectief sociaal en politiek experiment dat de basis vormde voor de opkomst van een grassroots-beweging van een zelden geziene omvang. Deze beweging van burgers organiseerde zich rond de principes van solidariteit, directe democratie en gelijkheid. De Belgische beeldend kunstenaar Robin Vanbesien gaat in dialoog met deze solidariteitsbeweging en achterhaalt hoe mythe en tragedie terug aansluiting vindt bij het leven van alledag.
Robin Vanbesien: “Ik ging naar Athene met het idee om het verhaal van de Oresteia te verbeelden – het deel waarin de Furiën transformeren tot de bewakers van een nieuw sociaal ingebedde gerechtigheid – samen met theateracteurs en burgers die betrokken zijn in de solidariteitsbeweging. Na enkele ontmoetingen te Athene verviel het idee om een allegorie uit de Griekse Oudheid over het sociale heden van Athene 2016 te leggen. In plaats daarvan trokken de acteurs zich terug en verkozen ze te luisteren naar het praktische bewustzijn van deze burgers of, anders gezegd, naar datgene wat men beleeft wanneer men een eigen sociaal stelsel parallel aan de Griekse staat dient te organiseren. Plotseling opende zich een gapend gat tussen de aanvaarde interpretaties van de woorden ‘crisis’ en ‘solidariteit’ en de de praktische ervaring van deze woorden. Terwijl het duidelijk werd dat een representatief portret van de sociale beweging er niet meer in zat, kwam een andere kwaliteit in beeld: die van sociale ervaringen en relaties die niet beschreven konden worden in de gangbare, formele concepten van wereldbeeld en ideologie. De term die hierbij wellicht het dichtst aansluit is Raymond Williams’ ‘structures of feeling’: een soort van voelen en denken dat sociaal en materieel is, gedachten die gevoeld worden en gevoelens die gedacht worden, gebaseerd op de bekende complexiteiten en onzekerheden, verwarringen en ongerustheden."
Op de avond van de preview zullen Sarma en Robin Vanbesien 'Partisan Welfare. Group Phantasy as Social Infrastructure.' uitdelen. Een essay door Valeria Graziano, als preview van de publicatie publication 'Under These Words (Solidarity Imaginary)', geproduceerd door Sarma.
GR & EN spoken
EN subtitles
Avant - Premiere
Film + Q&A moderated by Laurence Rassel
HD, color, 4:3, stereo
BE, 2017, 50’