Conversations on academia with Emma-Lee Amponsah, Inès Eshun, Tessel Veneboer & Melat Gebeyaw Nigussie.
Universiteiten en (kunst)hogescholen zouden rijke leeromgevingen moeten zijn voor hun studenten. Maar het werk van onder meer Sarah Ahmed (Complaint!) en Peter Fleming (Dark Academia: How Universities Die) laat zien hoe deze plekken bureaucratische, trage instellingen zijn geworden waar seksisme en racisme vaak onopgemerkt blijven.
Hoe kunnen we de machtsstructuren in deze instellingen herdenken en een einde maken aan het neoliberale model van competitie en prestatie? Welke nieuwe manieren van leren, kennisproductie en kennisdeling zijn er? Hoe pakken we ongelijkheden in het systeem aan?
We laten ons inspireren door de ervaringen van Emma-Lee Amponsah en Tessel Veneboer (beiden doctoraatsstudenten aan Ugent) en regisseur Inès Eshun (afgestudeerd aan het RITCS).
Gemodereerd door Melat Gebeyaw Nigussie, algemeen en artistiek directeur van Beursschouwburg
In het Engels
BIO
Emma-Lee Amponsah is doctoraatskandidaat in Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze bestudeert het mediagedrag van Zwarte mensen en het ontstaan van een Zwart cultureel geheugen in België. Daarnaast is ze stichtend lid van de Belgische-Nederlandse grass roots organisatie en mediaplatform Black Speaks Back, waarvoor ze content produceert over Afro-diasporische verhalen, kunst en de toekomst.
Regisseur en schrijfster Inès Eshun studeerde af aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in Brussel in 2017. Ze won met haar kortfilm ‘Het Leven Van Esteban’ de Student Visionary Award op Tribeca Filmfestival in 2018, de film werd geselecteerd en won prijzen op filmfestivals wereldwijd en veroverde de harten van zowel jury’s als publiek. Ze was één van de laureaten proza van schrijfwedstrijd ‘Babylon’s Interuniversitaire Prijs’, ook haar vorige kortfilms werden op verschillende festivals geselecteerd. In 2021 maakte ze haar TV-debuut als bedenkster, co-regisseur en co-scenarist van de VRT-minireeks ‘De Shaq’. Momenteel werkt ze, naast andere projecten, aan haar eerste langspeelfilm.
https://www.instagram.com/ineseshun/
Tessel Veneboer is doctoraatsonderzoeker aan de vakgroep Engels van de Universiteit Gent. Daar houdt ze zich bezig met queer theorie en onderzoekt seksualiteit in experimentele literatuur. Haar literatuurkritiek en korte verhalen zijn onder andere verschenen bij De Nederlandse Boekengids, deBuren en nY.
https://www.instagram.com/texelles_/