John Leerdam (oprichter van Black Achievement Month) en Aminata Ndow en Mohamed Barrie (medeoprichters en coördinators van Black History Month Belgium) over de missie, ontstaansgeschiedenis en de groei van BAM in Nederland en BHM in België.
In dit gesprek praten John Leerdam (oprichter van Black Achievement Month) en Aminata Ndow en Mohamed Barrie (medeoprichters en coördinators van Black History Month Belgium) over de missie, ontstaansgeschiedenis en de groei van BAM in Nederland en BHM in België. Daarnaast geeft Mitchell Esajas (co-oprichter van The Black Archives in Nederland) een presentatie over de ontstaansgeschiedenis van de Black Archives en met de andere panelleden praten over het belang van archivering voor de Zwarte gemeenschap en wat er nodig is om een vergelijkbaar archief in België te realiseren.
Dichter Babeth Fonchie zorgt voor een artistiek intermezzo. Het gesprek werd opgenomen om 4 maart 2021 en gemodereerd door journalist en auteur Sabrine Ingabire.
Een samenwerking van Black History Month Belgium, Black Achievement Month, DeBuren en Beursschouwburg
Black History Month Belgium is een jaarlijkse viering, tijdens de maand maart, van de zwarte gemeenschappen van België, in het heden en het verleden. Het is een poging om de manier waarop we het verleden en het heden vertegenwoordigen te transformeren door middel van gesprekken, uitwisselingsmomenten, lezingen, film, debatten, performances en tentoonstellingen. Door de geschiedenis van een volk van onderaf (het verleden verteld vanuit het perspectief van gewone mensen in plaats van leiders), streeft BHM BE ernaar om de geschiedenis eerlijker/waarheidsgetrouwer en inclusiever te maken, ongeacht onze socio-economische, etnische of culturele achtergrond. De ultieme motivatie is om het belang van het behoud en de bevordering van culturele diversiteit en het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving aan te tonen. Het thema voor BHM BE 2021 is Collecting Our Past and Future: Archiving and Documenting the Past, Future and Present of Black People in Belgium.
https://www.instagram.com/bhmbelgium
Aminata Ndow is een historicus met Belgische en Gambiaanse roots, en een passie voor onderzoek. In grote lijnen omvat haar onderzoeksinteresses historische cultuur en geheugenpraktijken; postkoloniale kritiek en de culturele, sociale en politieke werelden van Afrikaanse volkeren op het continent en in de diaspora. Ze is een van de drie medeoprichters van de eerste Black Student Union in Vlaanderen, AYO (African Youth Organization) en co-coördineert Black History Month Belgium.
Mohamed Barrie is sociaal werker en coördineert de meisjes- en vrouwendivisie van voetbalclub City Pirates. De afgelopen jaren heeft hij voornamelijk in Antwerpen bijgedragen door zijn werk als schrijver (journalist - columnist), jeugdwerker, DJ-selector en organisator van evenementen zowel in de culturele als jeugdwerkscène. Hij is een van de drie medeoprichters van de eerste Black Student Union in Vlaanderen, AYO (African Youth Organization) en co-coördineert Black History Month Belgium.
https://www.instagram.com/shang0zi
Mitchell Esajas is medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en jonge professionals met verschillende achtergronden met een focus op de Surinaamse, Caribische en Afrikaanse diaspora. Esajas studeerde Bedrijfskunde en Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 was hij medeoprichter van de Black Archives in Amsterdam, een cultureel centrum gebaseerd op een unieke collectie boeken, documenten en artefacten die de geschiedenissen van Surinaamse en Zwarte mensen in de Nederlandse context documenteren. The Black Archives ontwikkelt tentoonstellingen en publieksprogramma's op basis van de collecties en urgente maatschappelijke vraagstukken.
https://www.instagram.com/mitch_positivity
https://www.instagram.com/the_blackarchives
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. BAM werd geïnitieerd door John Leerdam in samenwerking met het NiNsee. Leerdam is op dit moment projectleider van BAM.
https://www.instagram.com/blackachievementmonth
https://www.instagram.com/johnleerdam
Sabrine Ingabire groeide op tussen Brussel en Vlaanderen en woont in Amsterdam. Ze is Binnenlandredacteur bij NRC en een intersectioneel feministische schrijfster. In 2016 verscheen haar eerste roman Le chemin vers le bonheur (Editions Chloé des Lys). Ze leverde een bijdrage aan de bloemlezingen Zwart (2018, Atlas Contact), Le Ravage d'Ali Baba (2019), De verovering van Jupiter. Over de dekolonisatie van de geest (2020, Uitgeverij Jurgen Maas) en Being (Imposed Upon) (2020, Onomatopee Projects). Ze was tevens co-curator van Being (Imposed Upon).
https://www.instagram.com/ingabire.sabrine
Babeth Fonchie is dichter, maker en meester in de rechten. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Ze daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Vanaf najaar 2019 schreef zij gedichten voor online feministisch magazine LilithMag. Haar werk verscheen op Hard//Hoofd, in Kluger Hans, De Groene Amsterdammer en tijdschrift ELLE. In 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes en voor de Schrijfresidentie van deBuren. In dat jaar werd zij uitgenodigd om voor te dragen in de loofgangen van festival Dichters in de Prinsentuin. In de zomer van 2020 trad zij op tijdens festival Into the Great Wide Open. Deze voordracht was te zien op NPO2extra. Vanaf 2021 neemt zij deel aan de master Slow Writing Lab. Momenteel werkt zij aan haar debuutbundel bij Uitgeverij De Geus.
https://www.instagram.com/babfonchie