De haalbaarheidsstudie voor de aanpassingen aan Beursschouwburg is woensdag voorgesteld. Daaruit blijkt dat de voorgestelde ingrepen voor het gelijkvloers en de verplaatsing van het café technisch mogelijk zijn.
Sinds de grondige verbouwing van Beursschouwburg in 2003-2004 is het kunstenhuis sterk geëvolueerd, in een continu samenspel met de veranderende samenleving en de stad Brussel. Het publiek is sindsdien verdrievoudigd en dat geldt ook voor het aantal activiteiten. Ook door de aanleg van de voetgangerszone en de renovatie van de Beurs in de directe omgeving zijn de noden van de infrastructuur geëvolueerd.
De tijd was dus rijp om na te denken over een transformatie van Beursschouwburg en het creëren van een nieuw gezicht. Beursschouwburg wil niet niet enkel meer een kunstenhuis met een binnenkant te zijn, maar ook met een dynamische buitenkant. Een kunstencentrum met een kunstenperiferie.
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en onder begeleiding van de Vlaamse en Brusselse Bouwmeesters voerden De Smet Vermeulen architecten een haalbaarheidsstudie uit naar mogelijke ontwikkelingsscenario’s voor de Beursschouwburg van de toekomst. Afgelopen woensdag werden in het bijzijn van ministers Gatz en Smet de resultaten gedeeld met het publiek van Beursschouwburg.
De belangrijkste bevindingen op een rij:
-
1. Door de optimalisatie van de publiekscirculatie is verhoging van de publiekscapaciteit in de bestaande zalen mogelijk.
-
2. Twee extra zalen kunnen gerealiseerd worden waardoor de totale maximum capaciteit verhoogt van 1000 naar 1500 personen.
-
3. Het beurscafé verhuizen naar de voorgevel van het gebouw is mogelijk, met een terras in de voetgangerszone als een aanlokkelijke optie.
-
4. Er werd extra ruimte voor technische opslag, vergaderingen, repetitie, residentie en loges gevonden.
-
5. De uitvoering kan gefaseerd gebeuren. Beursschouwburg hoeft niet te sluiten