Comment commémorer notre sombre passé national?
Réservation obligatoire sur http://www.deburen.eu ou en appelant le +32 (0)2 212 19 30.
Aussi bien dans l'histoire de la Belgique et des Pays-Bas nous pouvons citer des événements dont on est pas fier. Esclavage et colonisation, le drame du Heysel, le massacre de Srebrenica sont des souvenirs douloureux qui subsistent toujours. Difficilement effaçables. Trois invités, dont l'historienne Susan Legêne (VU), John Leerdam (o.v.), membre de la Deuxième Chambre (PvdA) et metteur en scène, donneront une lecture à ce sujet. Succédée par une courte discussion dirigée par Marc Reynebeau.
En Néerlandais
Susan Legêne (°1955) is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit (VU in Amsterdam). Ze was hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum dat actief vormgeeft aan de vele relaties tussen kunst, cultuur en (Nederlands) kolonialisme. Ze zit in de Nederlandse UNESCO-commissie en was medesamensteller van de ‘Canon van de Nederlandse Geschiedenis'.
John Leerdam (°1961) was Tweede Kamerlid voor de PvdA in de periode 2003-2010. Daarvoor was Leerdam directeur en artistiek leider van het Cosmic Theater (Amsterdam) en regisseerde hij geregeld toneelproducties over politiek-historische thema's, zoals De tranen van Den Uyl (2005) over de fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer, één van de slachtoffers van de 8 decembermoorden in 1982.
Jean Kabuta (°1947) is emeritus hoogleraar Afrikaanse talen en literatuur aan de UGent en auteur van talloze artikels, essays en boeken. Hij is geboren en getogen in Congo en was 8 jaar oud toen hij voor het eerst meezong met het koor Les troubadours du Roi Baudouin. De wereldtentoonstelling in 1958 bracht hem, samen met het koor, naar België én in de wereld. Over zijn ervaringen schreef hij het boek J'ai été troubadour du roi Baudouin.