Naar aanleiding van de film Work Hard – Play Hard van Carmen Losmann nodigen we socioloog Ignace Glorieux uit om in de filosofische termen van France Distraction over enkele thema’s, verwant aan Work Hard – Play Hard, te praten.
In een korte lezing vraagt Glorieux zich af of de dubbele ethiek van het motto Work Hard/ Play Hard de kern van ons economisch system vat. Hij staat ondermeer stil bij volgende vragen:
- Wordt de werklvloer speelser (denk aan de overbekende kantoren van google waar glijbanen de werknemers moeten vermaken) of is dit slechts een façade voor een steeds toenemende en ingrijpendere instrumentalisering van het werk?
- Vervaagt de grens tussen betaald werk en de private sfeer (informele kledij, facebook checken of reis boeken tijdens de werkuren, …) of koloniseert het werk steeds meer de private sfeer (thuiswerk, het checken van werkmails in de vrijetijd, …)?
- Waarom is het streven naar een goede “work/life-balance” in de meeste Westerse landen zo’n gevoelig thema geworden? Is er dan geen leven (meer) in het werk?
- Geeft de evolutie naar een diensteconomie en kennissamenleving aanleiding tot meer zinvol werk? Of worden ook diensten en creatieve beroepen steeds meer geïnstrumentaliseerd?
Tijdens de lezing en na de film is er de mogelijkheid om deze rij vragen verder aan te vullen en mogelijke antwoorden te formuleren.
En Néerlandais
Ignace Glorieux is gewoon hoogleraar sociologie en voorzitter van de vakgroep Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel en aan de onderzoeksgroep TOR. Hij geeft cursussen over sociale ongelijkheid, methodologie, sociologische theorie, cultuurpolitiek en tijdssociologie. Zijn voornaamste onderzoeksdomein betreft de studie van tijdsordening en tijdsbesteding. Hij doet onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlamingen en analyseert de tijdsbesteding van de Belgen op basis van gegevens verzameld door het Nationaal Instituut voor de Statistiek.