Kunstenaar Guy Woueté en curator en psycholoog Sorana Munsya met elkaar in gesprek over Guy's creatieve proces en over de sociale thema's die het werk van hen beiden doorkruisen.
Ze hebben het over de (mis)kennis van het (neo-)kolonialisme, sociale rechtvaardigheidsbewegingen (cfr. Guy's performance op Kunstenfestivaldesarts) en de groei ervan in de afgelopen maanden, over extractivisme en de kunst die hen inspireert.
Dit gesprek wordt in het frans gevoerd en gemodereerd door Eric Cyuzuzo. Hij is betrokken bij verschillende Brusselse platformen die de verhalen van Zwarte mensen naar voor willen brengen.
Wie is Guy Woueté?
Guy Woueté (1980, Douala, CM) werkt in Antwerpen en Douala. Hij studeerde beeldhouwkunst en schilderkunst in Douala, Parijs en Brussel en won in 2006 de Thami Mnyele Foundation Award. Hierna ging hij internationaler werken en werd hij resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2009-2010). Met de geschiedenis als zijn belangrijkste materiaal wil Woueté een nieuwe toekomst vormgeven, waarin we elkaar anders zien en begrijpen. In zijn video werken, tekeningen, schilderijen en installaties laat hij ons meedenken over wat we kunnen leren uit het verleden. Zijn werk werd wereldwijd getoond, onder andere op de Lubumbashi biennale (2019), Addis Foto fest (2018), Dakar Biennale (2018), S.M.A.K., Gent (2018), Biennale van Havana (2009), New Museum, New York (2009) en op verschillende filmfestivals in Rotterdam, Montreal en Toronto. In 2018 was hij een van de acht genomineerden voor de Vrienden van het S.M.A.K. Prijs | Coming people. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de jonge kunstenaars die net afgestudeerd zijn aan een Belgische hogeschool voor beeldende kunsten.
Wie is Sorana Munsya?
In 2017 was Sorana Munsya assistent van Toma Muteba Luntumbue, artistiek leider van de 5e Lubumbashi Biënnale voor hedendaagse kunst (2017). Daarnaast maakt ze deel uit van de redactie van het hedendaagse kunsttijdschrift Afrikadaa en is ze lid van het gelijknamige collectief. Ze organiseerde met dit collectief de 3e editie van de African Art Book Fair (Fiac, Art Basel) en werkte mee aan de tentoonstelling "Make It Yourself" op de Dakar Biënnale in 2018. Recent werkte ze mee aan de catalogus van de tentoonstelling van Pascal Marthine Tayou in Mu.Zee, Oostende. Sorana Munsya heeft een diploma in de psychologie en een aanvullende master in internationale ontwikkeling in België.