conversations on facing violence

Kom meer te weten over de manieren waarop de Afrikaanse identiteit en cultuur zijn gebruikt om zich te verzetten, gemeenschappen te bouwen en allianties te creëren. Met Olave Nduwanje Basabose

conversations, identity, resistance, culture, grassroot, coloniality, gender, sexuality
TH 02.03.2023 19:00
WE 08.03.2023 19:00 #womensrightsweek
TH 16.03.2023 19:00

Één van de dingen waar dekolonisatie ons om vraagt, is een open en multidimensionaal onderzoek naar identiteit en cultuur. We worden aangespoord om alternatieven te onderzoeken voor de wereldbeelden van heerschappij, monocultuur en verankerde psychosociale identiteiten van de Westerse wereld.

Olave nodigt je uit voor een gesprek met onderzoekers en grassroots organisatoren over de vernieuwende, geëngageerde manieren waarop Afrikanen - in Brussel en op het continent - omgaan met traditie, identiteit en cultuur.

OLAVE NDUWANJE (she/her) werd geboren in Burundi en is een gepubliceerde auteur, rechtsgeleerde, pedagoog (over anti-racisme, LGBTQI+ rechten, klimaatgerechtigheid etc.), curator en facilitator. Nduwanje heeft literaire bijdragen geleverd aan de volgende titels: Zwart-Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), De Goede Immigrant (2020) en Being Imposed Upon (2020). Sinds 2019 woont ze in Brussel.

DO 02.03 19:00

Organisatie tussen geracialiseerde gemeenschappen
Sprekers: journalist Pat Patoma en Ayoub Bouda (Justice for Mehdi)
in het Frans

Pat Patoma werd geboren in 1961 in de voormalige oostelijke provincie van de DRCongo en kwam in 1982 naar België voor een opleiding als officier in de radionavigatie. Hij maakte onder meer progamma's voor Radio Campus (ULB) en Radio Air Libre, en is pan-Afrikaans activist.

Ayoub Bouda werd geboren in 1994 in Brussel en is leraar lichamelijke opvoeding. Op 20 augustus 2019 verloor hij zijn 17-jarige broer, Mehdi, die werd aangereden door de Belgische politie. Ayoub is oprichter van het collectief Justice for Mehdi en vzw Atlas. Ayoub Bouda voor zijn inzet de Mensenrechtenprijs 2021 van de Liga voor Mensenrechten. Sinds de tragische dood van zijn enige broer is hij actief betrokken bij de strijd tegen politiegeweld, voornamelijk in Brussel.

WO 08.03 19:00

Vechten voor gender- en seksuele diversiteit in modern Afrika
Sprekers: Shakiro en Nick Arnaud Giriyuja
in het Frans

Op Internationale Vrouwenrechtendag gaat Olave in gesprek met transgender activisten uit Kameroen en Oeganda over de criminalisering van LGBTQIA+ gemeenschappen. Shakiro (zij) en Nick-Arnaud (hen) hebben het over queer verzet in twee van de meest agressieve trans- en homofobe regimes ter wereld die een erfenis zijn van de westerse koloniale administratie en moreel gelegitimeerd door christelijke fundamentalistische actoren. Verwacht je aan een boeiend gesprek over traditie, politiek, religie, kolonialisme, verzet en bevrijding.

Shakiro (zij) is een bekende transvrouw, blogger, make-up artiest en LGBTQIA+ activiste. Na bijna te zijn omgekomen door herhaaldelijk geweld in Kameroen, waar homoseksualiteit en transidentiteit strafbaar zijn, kreeg ze een humanitair visum van België.

Nick Arnaud Giriyuja (hen) is politiek vluchteling en queer activist met een focus op de opvang en het welzijn van LGBTQIA+ migranten in België. 

DO 16.03 19:00

De kolonialiteit van etniciteiten, stammen en clans
in het Engels

In an informal conversation, we are exploring the evolution - and fixation - of African pre-colonial ethnicities, cultures and traditions. In her work, Olave investigates the fraught nature of pre-colonial ethnicity, tradition and culture as knowable identities, sources of authentic modern politics and/or strategies of resistance to change.

 

photo © Saskia Vanderstichele

you might also like
 
Loading...