Drie grandes dames uit het Brusselse nachtleven hebben het over mama zijn, DJ zijn en de relatie tussen die twee.
Brusselse DJs en vriendinnen Rokia Bamba, ILL SYLL en Fatoosan draaien al jaren in dezelfde circuits. Vanavond gaan ze in gesprek over hun ervaringen als DJs die ook mama zijn. Wat is de invloed van het moederschap op de carrière van een DJ? Maken genderrollen dat die invloed anders is voor moeders dan voor vaders? Wat kan de nightlife- en festivalsector doen om meer inclusief te zijn voor mama’s?
De conversatie wordt gemodereerd door Rojin Açilan van het collectief Bledarte.
In het Frans, live op deze website. En nadien te herbekijken.
Sylvia Iweanya (DJ ILL SYLL) laat geen twijfel bestaan over de link tussen haar trackselectie en haar Nigeriaanse roots. Mega melomaan, kind van de hiphop, met setlists die van vrouwelijke rap tot boom bap bassen gaan, en onderweg passeren via een eindeloze liefde voor actuele trap, zuiderse rap uit de nillies, dat alles met een stevige dosis eigentijdse Afro ritmes en een snuifje eclectische electro.
instagram.com/ill_syll
Rokia Bamba (DJ Rokia Bamba) DJ’t niet in om het even welk circuit, maar kiest militante kringen: Afropunk, La Colonie, Massimadi en het festival New Afro-Ke-Pon’ waarvan ze de eerste Belgische editie in 2023 volledig cureert. Ze ontwikkelde een unieke en gedurfde stijl over meer dan 30 jaar radio-ervaring en als componiste van geluidskunstwerken.
instagram.com/rokiaabellea
Fatou Sow (Fatoosan) maakt deel uit van het Belgische feministische collectief Supafly Collective. Sinds 2009 organiseert de crew events die vrouwelijke artiesten op de voorgrond plaatsen. Supafly heeft ook twee vaste radio-uitzendingen, op BRUZZ en op KIOSK. Zowel met haar 3 handlangsters (Young Mocro, Vaneeshua en Mikigold) als alleen heeft Fatoosan al enorm veel concerten in Brussel en Gent naar hogere muzikale sferen getild. Nog op haar palmares staan clubs in heel Europa en festivals als Couleur Café, Dour, Lokerse Feesten en het Worldwide Festival (Sète). Deze Brusselse artiest heeft ook haar passie voor zang gecombineerd met haar passie voor DJ’en, gedurende een jaar als DJ en backing vocal voor Blu Samu.
instagram.com/fatoosan
instagram.com/supaflycollective
Bledarte is een tweetalig, feministisch en dekoloniaal collectief van geracialiseerde vrouwen voor wie dekolonisatie essentieel is. Met hun collectief willen ze gender- en raciale minderheden waarderen aan de hand van kunst en cultuur. Ze organiseren diverse evenementen, zoals ateliers, debatten, spreekgroepen, parties/feesten, etc.
instagram.com/bledarte_collective