Het dystopische verhaal van de Oost-Europese identiteit anders beschouwd: een filmprogramma over de fictie tussen persoonlijk en collectief geheugen in.
Is het moeilijk voor je om een ticket te betalen? Laat het ons weten via hello@beursschouwburg.be. No questions asked.
Hoe kan een visuele cultuur onze blik en onze meningen beïnvloeden? Met haar filmprogramma “East from West” nodigt Ingel Vaikla je uit om na te denken over de rol van beelden in de constructie van identiteiten, mensen en plaatsen. De geselecteerde films variëren van documentaire tot science fiction en behandelen ideeën over geheugen, socialistische geschiedenis en de kromme utopie van de moderniteit. Ontdek nieuwe manieren om na te denken over onze relatie met de gebouwde omgeving, onze faalangsten en het onbekende.
PROGRAMMA
Introductie door Laura Toots, curator van Ingel's expo Shapes and Distances
511 Best Photographs of Mars (Andres Sööt,1968, Estonia, 14 min)
From My Window (Jozef Robakowski, Poland, 19 min)
Double Exposure (Ingel Vaikla, Belgium/Estonia, 13min)
Horizon (Sid Iandovka, Anya Tsyrlina, 2019, Switzerland/Russia, 7 min)
Revisiting Solaris (Deimantas Narkevicius, 2007, Lithuania, 18 min)
Monument of Distance (Azar Saiyar, 2018, Finland, 7 min)
Aansluitend volgt een after talk met Ingel Vaikla en curator Alicja Melzacka.
Koop alvast je ticket. Op de dag van de screening ontvang je een ticket-code in je mailbox. Kom binnen op beursschouwburg.be, hier dus, helemaal bovenaan.
BIO
Ingel Vaikla (1992, Estland) is beeldend kunstenaar en filmmaker, gebaseerd in België. Vaikla’s artistieke onderzoek richt zich op de relatie tussen architectuur en haar gebruikers, en de representatie van architectuur in fotografie, video en film.
instagram.com/ingelvaikla
Alicja Melzacka (Polen, 1993) is afgestudeerd aan de opleiding Curatorial Studies aan het KASK, Gent (2018). Ze heeft een achtergrond in kunstgeschiedenis (Universiteit van Gdansk), toegepaste taalkunde (Universiteit van Gdansk en Technische Universität Braunschweig), en erfgoedstudies (Universiteit Maastricht). Momenteel werkt ze als zelfstandig curator, onderzoeker en schrijver en als geassocieerd docent aan de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Ze is lid van het kunstenaarscollectief Nowhere, dat inzoomt op de presentatie van hedendaagse kunstpraktijken via een online magazine.
alicjamelzacka.com