Kijk samen met onze geassocieerde kunstenaars nadjim bigou-fathi en soto labor naar de documentaire 'Dire à Lamine' en bespreek deze met Collectif Cases Rebelles.
afro-descendant people prioritized
DIRE À LAMINE, 2018, documentaire, 72 min, FR ST EN
Een film geschreven, geregisseerd en geproduceerd door het collectief Cases Rebelles
Vegan maaltijd inbegrepen
Het gesprek gaat door in het Frans en Engels.
Op 17 juni 2007 in Parijs werd Lamine DIENG, net als vele anderen voor hem, vermoord door de politie. Tien jaar later vertelt de film 'Dire à Lamine' over de strijd van zijn familie en het collectief Vies Volées die zijn zus Ramata oprichtte. Hoe om te gaan met onrecht, met de dubbele wond van een misdaad en het gebrek aan een rechtszaak? Hoe blijf je bestaan, vechten, je verzetten? Aan de hand van interviews en archiefbeelden gaan familieleden en medestanders in op deze vragen. Persoonlijke herinneringen, politieke overpeinzingen, inzichten, historische analyses, maar ook woorden van liefde en hernieuwde beloften van strijd volgen elkaar op. Als contrapunt verschijnt een portret van Lamine.
CASES REBELLES is een Zwart anti-autoritair collectief dat in 2010 in Frankrijk is opgericht. Ze organiseren politieke en culturele evenementen, schrijven artikels en hebben een maandelijkse podcast over de geschiedenis, cultuur en strijd van Zwarte personen. Hun activiteiten zijn gericht op het bestrijden van alle vormen van overheersing vanuit een Afrocentrisch perspectief, een benadering die ze PanAfroRévolutionnaire noemen. In 2020 richtten ze Éditions Cases Rebelles opgericht.
'Hors-d'oeuvre' is een filmprogramma waarin nadjim bigou-fathi en soto labor films laten zien die ze zijn tegengekomen in de loop van hun onderzoek naar het Frsh-project (search for an object in a pocket). Deze screenings leiden steeds tot een open gesprek tussen de uitgenodigde sprekers en het publiek. De uitnodiging is bedoeld om collectief na te denken over hoe we omgaan met onze verhalen, de omstandigheden waaronder ze worden geproduceerd worden en de machtsverhoudingen die ze met zich meebrengen. Dit evenement maakt deel uit van nadjim & soto's samenwerking met Beursschouwburg als onderdeel van het associated artists programma.
NADJIM BIGOU-FATHI (1990, FR) is ontwerper, beeldend kunstenaar en performer. Hij is geïnteresseerd in het ontstaan van grenzen – van muren tot woorden -- en de normatieve, territoriale of autoritaire dynamiek die daaraan ten grondslag ligt. Door middel van curatoriële, sculpturale en performanceprojecten onderzoekt hij situaties van verwachting en anticipatie, waarbij hij de machtsverhoudingen tussen de deelnemers in vraag stelt.
SOTO LABOR (1993, FR) is dichter, beeldend kunstenaar en performer. Sterk beïnvloed door hiphop als middel voor empowerment, verkent hij verschillende vormen van vertelling en performance, terwijl hij de voorwaarden onderzoekt waaronder discours wordt uitgeoefend. Hij produceert korte verhalen, fabels, gedichten en rapteksten als kritische tools.
image | Collectif Cases Rebelles