Onverschrokken Marokkaanse Nouvelle Vague op de klanken van free jazz. 45 jaar verloren gewaand, nu prachtig gerestaureerd.
doors & bar 18:30
Wat denkt u van Marokkaanse cinema? Met die vraag begint de wonderbaarlijke langspeelfilm De quelques événements sans signification van Mostafa Derkaoui. In de bruisende straten van Casablanca in 1973 voert een groep filmmakers gesprekken met mensen over wat ze verwachten van de opkomende nationale cinema. Na een onverwachte wending evolueert de film tot een gelaagd Nouvelle Vague juweel, even onverschrokken als de free jazz in de soundtrack. Zo neemt Mostafa Derkaoui de complexiteit van de (de)koloniale Marokkaanse samenleving onder de loep, op een zoektocht naar de (on)mogelijke rol van kunst in de maatschappij.
Nog voor de première in 1974 werdt 'De quelques événements sans signification' al meteen gecensureerd. Mostapha Darkaoui’s debuutfilm leek voor altijd verloren – totdat Léa Morin in 2016 een kopie vond in de Filmoteca de Catalunya. Na restauratie werd die, 45 jaar na productie, eindelijk voor het eerst vertoond op de Berlinale van 2019.
De vertoning wordt geprogrammeerd door Mustapha Bandini, die na de film in gesprek zal gaan met Léa Morin (in het Frans). Een bijbehorend boek gaat dieper in op het parcours van de film en de Nouvelle Vague van Marokko en zal te koop zijn.
Mostafa Derkaoui, ‘De quelques événements sans signification’, 1974, 76 min., Arabisch OT Frans, Engels
Een team filmmakers op zoek naar een onderwerp interviewt jongeren in Casablanca over hun verwachtingen en hun relatie met de Marokkaanse cinema. Wanneer ze getuige zijn van een misdaad gepleegd door een ontevreden havenarbeider, die onbedoeld zijn baas doodt, besluiten ze zich voor deze specifieke zaak te interesseren.
‘De quelques événements sans signification à reconstituer’ (boek + DVD)
Dit boek presenteert het onderzoek van Léa Morin naar de lang onzichtbare eerste film van de Marokkaanse filmmaker Mostafa Derkaoui, ‘De quelques événements sans signification’ (1974), dat leidde tot de recente restauratie en internationale release van de film.
Léa Morin is afgestudeerd aan La Fémis en heeft een aantal jaren voor de Cinémathèque de Tanger gewerkt voordat ze zich toelegde op de restauratie en promotie van Noord-Afrikaanse filmmakers zoals Mostafa Derkaoui. Ze heeft een aantal evenementen georganiseerd met betrekking tot Arabische cinema, waaronder het boek 'De quelques événements sans signification', een reconstructie van de geschiedenis van de film.
https://www.instagram.com/_lea_morin/
Mustapha Bandini is een sociaal-cultureel werker, scenarist en filmliefhebber uit Brussel, geboren in Marokko in 1980. Hij heeft een passie voor cinema en wil graag een breder publiek helpen om weinig bekende of vergeten werken te ontdekken. Hij organiseerde eerder een bijeenkomst over Ahmed Bouanani's boek 'La 7ème porte' in aanwezigheid van Bouanani's dochter Touda in Espace Magh (Brussel).
still | 'De quelques événements sans signification'