Een groep mindervalide muzikanten schoppen het samen met de straatjongeren van Kinshasa tot wereldsterren.
Benda Beilili! is een evenwichtige mix van muzikale energie en maatschappelijke observatie. De documentaire vertelt het relaas van een groep mindervalide muzikanten uit de krottenwijken van Kinshasa die aansluiting zoeken bij de straatjongeren en het uiteindelijk schoppen tot wereldsterren.
Ricky droomt ervan om van de Staff Benda Bilili de beste band in Kinshasa te maken. De muzikanten - vier van hen verlamd aan beide benen door polio - struinen de straten af in hun aangepaste "Mad Max”-rolstoelen. Ze zijn de sterren van het getto bij wie Roger, een straatkind dat speelt op een qatongé (een conservenblik met hals en één snaar) zich graag wil aansluiten. Door te zingen en te dansen proberen ze te overleven in de stadsjungle. De armoede en ellende mogen dan wel hun leven vormen, maar zal niet hun lot bepalen.
De documentairemakers volgden de groep vijf jaar lang: vanaf de eerste repetitie, over de opnames van hun eerste album Très Très Fort in de zoo (!) van Kinshasha tot een succesvolle wereldtournee langs verschillende muziekfestivals. Met hun zelfgemaakte instrumenten, levendige vocalen en swingende muziek – een aanstekelijke mix van van blues, funk, reggae, soukous en rumba congolaise - zorgen ze voor een ongelooflijk begeesterende podiumact. Benda Bilili, vrij vertaald als “de (uiterlijke) schijn voorbij”, is een oproep om voorbij de miserie van Congo te kijken, een inspirerend portret vol levenslust en hoop.
Florent de La Tullaye & Renaut Barret, The Democratic Republic Of Congo
France, 2010, 85 min.
© Cinéart