music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
OUT LOUD
Dave Chappelle’s Block Party

film

Dave Chappelle’s Block Party

rooftop screening
TH 08.06.2017 22:30

Een buurtfeest in Brooklyn met Kanye West, Mos Def, Erykah Badu, Common, Jill Scott en The Fugees.

In 2004 organiseerde de populaire Amerikaanse komiek Dave Chappelle een buurfeest waarvoor hij enkele wereldsterren uit de hip-hop en R&B wist te strikken: Kanye West, Mos Def, Erykah Badu, Common, Jill Scott en The Fugees.

Op 18 september 2004 komen enkele duizenden mensen in de straten van Brooklyn samen voor een kanjer van een buurtfeest, georganiseerd door de populaire Amerikaanse komiek Dave Chapelle die een line-up van artiesten uit het hip hop- en R&B-milieu rond zich heeft verzameld om u tegen te zeggen: Kanye West, Mos Def, Talib Kweli, Common, Dead Prez, Erykah Badu, Jill Scott, The Roots, Cody ChesnuTT, Big Daddy Kane en – terug samen voor hun eerste optreden in zeven jaar - the Fugees. Chapelle besloot om dit unieke evenement en de dagen in de aanloop hiervan te laten registreren door niemand minder dan Michel Gondry, de Franse regisseur van Eternal Sunshine of the Spotless Mind en talloze baanbrekende muziek videos.

Chappelle wilde de gratis concerten aanvankelijk ergens in een zaal laten plaatsvinden of Central Park in New York, maar op suggestie van Gondry bracht Chapelle de muziek terug naar zijn oorsprong in een vorm die de ziel en wortels van de muziek zou vertegenwoordigen. Het werd een zogenaamde “block party” in Bed Stu, Brooklyn, de plek waar Spike Lee zijn Do the Right Thing situeerde. Het resultaat, een mix van sociaal commentaar en steengoede muziek, is deels geïnspireerd op de documentaire Wattstax uit 1972 met stand-up-comedian Richard Pryor. Hier steelt Dave Chapelle de show als wisecracking master of ceremony die de documentaire injecteert met zijn kenmerkende vuilgebekte maar goedgeaarde charme.

Michel Gondry, US, 2005, 103 min. © Partizan / Focus Features