Azade Shahmiri — QUASI
performance
TH 24.03 20:30
FR 25.03 20:30

De camera beweegt nerveus over de vloer. Close-ups tonen halve gezichten, handen op tafels, of krullende sigarettenrook. Deze beeldfragmenten uit in een koffiehuis in Teheran in 2001 zijn het uitgangspunt voor QUASI van regisseur en toneelschrijfster Azade Shahmiri. Sinds 2020 experimenteert ze met procesgerichte creatie. Door over een lange repetitieperiode constant in dialoog te gaan met drie performers, een dramaturg, een documentairemaker en een geluids- en videokunstenaar, reflecteert deze groep makers over hoe onvolledigheid, onmacht, onmiddellijkheid en fictie eruit kunnen zien op een podium.

De filmbeelden van regisseur Hamid Jafari worden verweven met subtiele live momenten waarop drie personages vertellen over het leven in Iran vandaag. De verhalen zijn onvolledig, open, met elkaar verweven. Ze overstijgen de beperkingen van tijd, plaats en lichaam en onderstrepen de porositeit van identiteiten. Net als Shamiri’s stuk Voicelessness uit 2019 stelt ook Quasi in vraag hoe grote en kleine verhalen eigenlijk ontstaan en wijst het op de noodzaak van verzet tegen onderdrukkende omstandigheden. Een andere wereld is mogelijk!

BIO

Azade Shahmiri's artistieke praktijk gaat heen en weer tussen theater, performance en installatie. Ze studeerde in 2009 af in Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Teheran en doctoreerde in de Kunstwetenschappen. Naast de tekst, staat de samenwerking tussen video, audio en visuele elementen centraal in haar creaties. Haar artistieke werk was al te zien op theater- en performancefestivals in Teheran, Gwangju, Kerala, Wenen, Zürich, Bazel, Edinburgh, Brussel, Berlijn, Genève en Mannheim.