21 januari 2017. Op deze historische dag werden steden overspoeld door ontelbaar veel deelnemers aan de Women’s March. Door straten krioelden pussy hats (roze mutsen met kattenoortjes), vaak vergezeld door een protestbord met niet mis te verstane slogans. “Pussy grabs back!” “Queers revolt!” “Black Lives Matter” “Make empathy great again!” “Women’s rights are human rights!” “Refugees welcome!”
Onder de vlag van het feminisme kwam plots één grote oppositie samen, een bundeling van alle mogelijke strekkingen en minderheidsgroepen. Het werd een inclusieve optocht voor een breed gedragen feministische strijd. De thema’s spraken boekdelen: immigratie, abortus, racisme, het milieu, ongelijkheid, de hoofddoek, het patriarchaat,…
Sinds die bewuste januaridag is the future niet langer female (een slogan die in de jaren ’70 populair was onder lesbische separatisten en die later door het popfeminisme gretig gebruikt werd). Vanaf heden roepen we The future is feminist, een slogan die vaak werd gespot tijdens de Women’s Marches. En zo komt ‘het’ feminisme in een stroomversnelling terecht, from political platform to brand identity to political platform.
Dit focusprogramma probeert handvaten te geven in de wirwar aan interpretaties en opinies binnen het feminisme. We buigen ons over de term intersectionaliteit (ook weleens kruispuntdenken genoemd) en onderzoeken hoeveel ladingen de vlag dekt. Of hoeveel vlaggen er zijn voor dezelfde lading. We hebben het over het (vrouwelijk) lichaam, over de objectivering ervan, de representatie in de media, de complexiteit en het genot. We herdenken het tweedelige concept man - vrouw en geven ruimte aan het postbinaire en queer feminisme.
Iedereen is welkom op ons zelfverklaard kruispunt, in het hart van de stad. Ons open forum en safe space. Een plaats waar je kan zoeken naar betekenis en gelijkgestemde feministische zielen vindt. En uiteraard niet te vergeten: een plek waar je al eens een mis- én goedgeplaatste danspas mag zetten. HET WORDT EEN GROOT FEMINISTISCH FEEST!