music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
concerts
De Brassers & Exercise One

music

De Brassers & Exercise One

concert
SA 20.04.2013 21:30

Nog steeds de stijlvolste aller stoorzenders.


Exercise One is de groep van de Brusselse youngsters Jules Dirkx (gitaar, 16 jaar) en August Corthouts (drums, 17 jaar). Exercise One en De Brassers zijn geen onbekenden voor elkaar: Jules speelt sinds 2010 zelf in De Brassers, waarvan zijn vader een van de originele groepsleden is.

De Brassers waren een opstandige coldwaveband uit de vroege jaren tachtig. Samen met Siglo XX en Struggler vormden zij de kern van de toenmalige Limburgse doemscene.
De sound van de groep weerspiegelde de donkere sfeer van de vroege jaren 80: koude oorlog, atoombomdreiging, politiegeweld tegen krakers, de grimmige jaren onder Reagan en Thatcher.

In 1980 belandde de groep in de finale van Humo’s Rock Rally en lokte daar de nodige controverse uit: uitzichtloos voor de ene, broodnodig en verslavend voor de andere. Eveneens in 1980 werd de single En toen was er niets meer in eigen beheer uitgebracht. Het nummer werd een culthit in Vlaanderen en Nederland en kreeg weerklank tot in de Engelse New Musical Express dat De Brassers omschreef als ‘mean and moody modern chaps’.

Eind 1982 is het plots afgelopen: drugsperikelen, problemen met politie en justitie betekenen het vroegtijdige einde van de groep. Lange tijd was er niets meer …

Maar De Brassers ontwaken in 1998 in een licht aangepaste bezetting en er wordt sporadisch weer opgetreden, spaarzaam en op goed gekozen plaatsen. Mediawatcher Marc Didden noemt hen in zijn column in De Morgen nog steeds de stijlvolste aller stoorzenders.

9:30 pm is the expected start time. The exact timing will be communicated the latest on the day of the concert.