music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
A Blue Collar Date w/ Ben De Raes

film

A Blue Collar Date w/ Ben De Raes

film screening
WE 02.10.2019 18:30

Fabrieksfilms en gevulde brooddozen voor de gelegenheid van de avant-première van de nieuwe film van Ben De Raes.

Naar aanleiding van de avant-première van Waiting Working Hours stelde Ben De Raes twee filmprogramma’s samen. In het eerste deel toont hij twee liefdesbrieven aan het leven en de vindingrijkheid van de fabriek, en een kritiek op het algemeen gebrek aan liefde voor de fabriek als onderwerp van film. In tweede deel zie je twee minder conventionele voorbeelden van hoe arbeid in beeld gebracht kan worden en de avant-première van Ben De Raes’ film Waiting Working Hours.

Wie een ticket koopt kan rekenen op een workers lunch box gevuld met boterhammen met (vegetarisch) vleesbrood en bijgerechtjes, een samenwerking met dagvorm_cinema. Schuif aan in de kantine!
www.dagvorm.be

 

PROGRAMMA

18:30 DEEL 1

Factory - Sergei Loznitsa
Deze film toont een dag uit het leven van een fabriek en focust op de dwingende kracht waarmee deze machines, door mensen aangedreven, de vooruitgang van onze beschaving beïnvloeden.
2004, 30’, RU, geen dialoog

Workers Leaving the Factory - Harun Farocki
Het is niet toevallig dat dit film-essay dezelfde titel draagt als de beroemde eerste film van de gebroeders Lumière. Harun Farocki stelt dat deze mijlpaal uit de filmgeschiedenis toen al het einde van dit soort industriële arbeid voorspelde en daarmee ook de bijhorende (en zeer ingrijpende) sociale transformatie. 
1995, 36’, DE, Engels gesproken, geen ondertitels

Planeta Fábrica - Julia Zakia 
Deze film van Julia Zakia kijkt terug op de microkosmos van een hoedenfabriek die na vele jaren van bedrijvigheid haar deuren moest sluiten. Een visueel pareltje dat poëzie verkiest boven treuren.
2019, 11’, BR, geen dialoog

 

20:30 DEEL 2

Waiting Working Hours, Ben De Raes (2019, 16’, BE) avant-première
Op straat in Brussel zijn dagloners op zoek naar werk. Verzameld in kleine groepjes staan ze urenlang te wachten, in de hoop dat iemand hen oppikt. Wie ‘geluk’ heeft wordt afgezet aan een akker of bouwwerf maar de lonen zijn mager en van sociale zekerheid is al helemaal geen sprake.
In Waiting Working Hours worden de stemmen van de arbeiders gecombineerd met Google Street View beelden. Hun getuigenissen in verschillende talen puzzelen langzaam maar zeker een dialoog bij elkaar over werken, economie en het leven. Gebaseerd op de inzichten van de arbeiders, bestudeert De Raes hun huidige situatie, hun visie op arbeid en hun toekomstdromen.
Frans, Arabisch & Engels gesproken, Engelse ondertitels

 

FE26 - 
Kevin Jerome Everson
Fe26 is de wetenschappelijke naam voor ijzer in de tabel van Mendeljev. Deze film volgt twee mannen door de East Side van Cleveland, Ohio, en onderzoekt de spanningen tussen illegaal werk en de overlevingsstrategieën die ontstaan in gebieden met veel werkloosheid.
2014, 8’, US, Engels gesproken, geen ondertitels

Shogun - Manon De Sutter
Shōgun reflecteert over de sociale constructie van geld. “Als geld de band is die mij verbind met het menselijk leven, die de maatschappij aan mij bindt, die mij met de natuur en de mensheid bindt, is geld dan niet de band der banden?” – Karl Marx
2018, 21’, BE, Nederlands, Frans en Duits gesproken, Engelse ondertitels

Women Workers Leaving the Factory - Jose Luis Torres Leiva
Een portret van vier vrouwen die de fabriek verlaten waar ze werken en naar het strand gaan.
2005, 21', CL, geen dialoog

Deel van ‘We Love You’, een multidisciplinair programma on love beyond the romantic and the self - sep oct nov dec 2019.