music performance film expo dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
BÂTARD FESTIVAL
Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi & Rob Jacobs Faire-Part

film

Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi & Rob Jacobs Faire-Part

film avant-première
TH 01.11.2018 18:00 - 19:00
TH 01.11.2018 20:30 - 21:30

Op de vooravond van uitgestelde Congolese verkiezingen maken twee Congolese en twee Belgische cineasten een film over Kinshasa en haar verzet tegen de erfenis van het kolonialisme. De vier filmmakers willen samen een verhaal vertellen, maar, doordat ze afkomstig zijn van verschillende kanten van de geschiedenis, zijn hun manieren om dat verhaal te vertellen niet dezelfde. Hoe moet de film eruit zien? Wie moet erin mee spelen? En voor wie wordt de film gemaakt? Faire-Part is de zoektocht van vier makers naar een manier om de stad te portretteren. Terwijl ze artistieke performances in openbare ruimtes filmen, schetsen ze een provocatief beeld van Kinshasa en haar relaties met de rest van de wereld.

Anne Reijniers en Rob Jacobs presenteerden hun debuut Échangeur tijdens Bâtard Festival 2016. Faire-Part is hun tweede film. Nizar Saleh werkte mee aan Échangeur als onderzoeker. Paul Shemisi werd geselecteerd voor het film festival Douarnenez met zijn korte docu Marché Koweït.

TALA Yannos Majestikos is één van Kinshasa's meest actieve en geëngageerde straatperformers. In TALA (‘kijk’) gaat hij de straten op met vragen over verleden, hedendaagse en toekomstige relaties tussen België en DRCongo.

 

film by Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi & Rob Jacobs, production: De Imagerie & Kimpavita Films, partners: Kinact, VAF, Argos, Animal Tank, Het Bos, Beursschouwburg, Fonds Pascal Decroos & Taxshelter Belgium