music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Black Archive II
« Can you see me now? » – on portraits and transmission

« Can you see me now? » – on portraits and transmission

screening gesprek
FR 06.10.2023 20:30

Een reeks gevoelige en vooral gastvrije portretten voorbij de louter picturale representatie van een persoon.

 

De films in dit programma vormen een reeks gevoelige en vooral gastvrije portretten. We worden meegesleept in de intimiteit van een ontmoeting, voorbij de louter picturale representatie van een persoon, tot in de materialiteit van een heel archief: ruimtes, objecten, contexten en details. Victoire Karera Kampire volgt de overleden Alberta Gay met alle diepte van haar vrouwelijke blijk (female gaze) in een ontroerend zusterlijk gebaar. Johanna Makabi keert terug in de tijd naar een onmogelijk interview met M'Bissine T. Diop, de actrice in Ousmane Sembène's La Noire de... (1966), om een filmische verwantschap tegen de vergetelheid te scheppen. De meest intieme — en toch universeel poëtische — film van de reeks is Annabelle Aventurins video-opname van de gefragmenteerde herinneringen van haar grootmoeder — een steeds groeiende, steeds waardevollere verzameling.

 

20:30 FILMS

ALBERTA'S ROOM, VICTOIRE KARERA KAMPIRE, 10' (BE)
Engels, met Engelse ondertiteling

Alberta's Room is een reis door de dromen en nachtmerries van Alberta Gay. De film kijkt terug op het tragische lot van een popicoon en werpt een vrouwelijke blik op een drama dat beschreven werd als een mannenzaak. Alberta's Room is een experimentele film over afwezigheid en verdriet, op de grens tussen documentaire en fictie.

 

NOTRE MÉMOIRE, JOHANNA MAKABI, 12' (FR)
Frans, met Engelse ondertiteling

Mbissine Thérèse Diop was de hoofdrolspeelster in Ousmane Sembène's eerste film, La Noire de...  Ik zag haar gezicht voor het eerst op het zilveren scherm als jonge filmstudente van Senegalese afkomst. Samen kijken we terug op haar ervaring als zwarte actrice in de jaren 1960.

 

LE ROI N'EST PAS MON COUSIN, ANNABELLE AVENTURIN, 30' (FR, GLP)
Frans, met Engelse ondertiteling

In 2017 ging Elzéa Foule Aventurin, auteur van Karukera ensoleillée, Guadeloupe échouée (1980), een reeks interviews aan met haar kleindochter. Samen varen ze door hun familiegeschiedenis, van de ene kant van de Zwarte Atlantische Oceaan naar de andere. Een verhaal over stilte, trots en verzet.

 

21:30 Nagesprek

Met Victoire Karera Kampire, Annabelle Aventurin en Johanna Makabi
Gemodereerd door Rosine Mbakam
In het Frans

Afbeelding: Notre mémoire, Johanna Makabi