music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Black Archive II
Legacies of our Bodies

Legacies of our Bodies

screening gesprek
SA 07.10.2023 18:00

Over erfgoed vragen begint met nadenken over afstand.

 

De films in dit programma plaatsen Zwarte lichamen in de uitgestrekte tijd en ruimte van hun trajecten. In From Home werpt Gladys Bukolo een nauwkeurige blik op de zoektocht van één man naar zijn thuis als symbool van een gedeeld lot. In Womxn creëren Eden Tinto Collins en Gystere Peskine spanning tussen humor en geweld. Hun retro-Afro-futuristische fabel combineert de denkbeeldige wereld van superhelden en ruimtevaart met de al te actuele realiteit van politiegeweld, terwijl Sun Ra en Valentin-Yves Mudimbe een welwillend oog in het zeil houden. Erfgoed is een intergenerationele vraag in From Where We Land van Ufuoma Essi, die de tegenstelling hier geboren / daar geboren van de diaspora-ervaring terugbrengt naar de eeuwige figuur van de zee. Op die manier plaatst ze haar Britse ervaring in de traditie van Paul Gilroy's The Black Atlantic, waarmee ook het afsluitende voorstel van Ngozi Onwurah wordt weerspiegeld.

 

18:00 Screening

From home, Gladys N. Bukolo, 9'30", 2023 (BE)
Geen gesproken taal

Deze film spreekt de zintuigen en het intieme aan. Hoe kun je woorden geven aan kwalen? De ironie van het onvermogen van taal om alles uit te drukken, te beschrijven of te verklaren. Door verspreide sporen, bezaaide geschiedenis, verbeelding en aangetast geheugen, hybride identiteiten, kruispunten, symboliek en uitwisseling. Een lichaam slokt woorden op, gevolgd door de tragedie van het niet meer weten waar thuis is.

 

WOMXN, THE NIGHTMARE OF YOU KNOW WHO, GYSTERE PESKINE & EDEN TINTO COLLINS, 5'25'', 2019 (FR)
Engels, met Franse ondertiteling

Womxn volgt het verhaal van Jane Dark in een post-apocalyptische extreemrechtse "Great Replacement" – een politieke samenzwering die immigranten en minderheden ten onrechte de schuld geeft van de verloedering van Europa.

 

FROM WHERE WE LAND, UFUOMA ESSI, 19', 2022 (UK)
Engels, geen ondertiteling

From Where We Land onderzoekt een groep Zwarte Britse vrouwen en hun relatie tot identiteit, hun gevoel van culturele ontheemding en hun gedeelde geschiedenis. De film is samengesteld uit archiefmateriaal, VHS- en 16mm-beelden en is geïnspireerd door de bijdragen van de Zwarte feministische beweging van de jaren '80 in Engeland en door de kinderen van Afrikaanse en Caribische immigranten van de eerste generatie.

 

19:00 Nagesprek 

Met Gladys Bukolo, Gystere Peskine, Eden Tinto Collins en Ufuoma Essi
in het Engels

 

images: WOMXN, The Nightmare of You Know Who, Gystere Peskine & Eden Tinto Collins