Dead Ladies Show #1
talks concert
WE 04.12.2019 20:00

Schrijfster Gaea Schoeters presenteert een café chantant over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen. w/ Passa Porta

In deze eerste aflevering breken Chokri Ben Chikha, Bieke Purnelle en Annelies Verbeke een lans voor de Nieuw-Zeelandse auteur Katherine Mansfield, de Berberse rebellenleidster Dihya, en de Lets-Amerikaanse fietsende globetrotster Annie Londonderry. Mezzosopraan Els Mondelaers wekt samen met pianiste Lies Colman de Armeens-Amerikaanse zangeres en componiste Cathy Berberian weer tot leven.

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanleys schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

In elke Dead Ladies Show delen twee vrouwen en een man, bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie vertellingen volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

curator/presentator: Gaea Schoeters
sprekers: Annelies Verbeke, Chokri Ben Chikha & Bieke Purnelle, piano: Lies Colman, zang: Els Mondelaers
productie: Passa Porta
coproductie: Beursschouwburg, LOD muziektheater & Kaap/Vrijstaat O

find out more

You might also like: