Conversation Eva Giolo & Rebecca Jane Arthur

film

Conversation Eva Giolo & Rebecca Jane Arthur

film screening
TH 18.04.2019 20:30

Documentairepraktijken in dialoog. w/ GSARA & CVB

Op basis van een briefwisseling, focussen twee artists-in-residence (bij het Atelier Cinéma van de GSARA en het productieatelier van het CVB) zich gedurende één jaar op het schrijven en ontwikkelen van documentairefilm. Deze artistieke “conversation” is ondertussen aan haar vierde editie toe en zal in 2019 de aanleiding zijn voor drie open events in samenwerking met Beursschouwburg.

In hun filmpraktijk hebben Rebecca Jane Arthur en Eva Giolo verschillende gemeenschappelijke interesses: portretten, de rol van de vrouw in het gezin en in de maatschappij, emancipatie, communicatie, verbinding en scheiding. In hun meest recente werk bevragen ze hun respectievelijke 'thuis' en gaan ze allebei in gesprek met hun moeder. Die confronteert hen met hun rol als dochter en als (vrouwelijke) regisseur.

De films bevatten dezelfde thema's maar richten zich toch op verschillende verhalen. De ene bestudeert de socio-politieke structuren die het leven van een jonge vrouw vormgeven  (onderwijs en sociaal stelsel), de andere focust op het culturele en lichamelijke erfgoed (taal en gebaren). De ene bouwt een film met verhalen en liedjes, de ander kijkt naar de fysieke aspecten van een moedertaal leren. Tijdens deze dialoog bevragen Rebecca en Eva het productieproces van hun praktijk en leggen ze verbanden tussen hun eigen werk en dat van andere filmmakers, denkers, feministen en vrouwen.

Het programma dat Rebecca en Eva samenstelden, behandelt het filmen van persoonlijke ruimtes en verhalen en het observeren van intieme banden. Ute Aurand's 'Butterfly in Winter' (Der Schmetterling im Winter) (2006) zal vertoond worden, waarna Rebecca Jane Arthur fragmenten zal voorlezen uit haar publicatie 'Streaming Consciousness' (2017) en Eva haar laatste film 'A Tongue Called Mother' ( 2019) zal vertonen. Ze nodigden collega-filmmaker en programmatrice Ingel Vaikla uit om hun visies op de films mee te delen en ze te kaderen binnen de hedendaagse onafhankelijke cinema.
 

Rebecca Jane Arthur (1984, Edinburgh) is audiovisueel kunstenaar die vooral schrijft en werkt met bewegend beeld. Ze is op dit moment in residentie bij WIELS en neemt deel aan een 16-maanden durend programma bij SoundImageCulture (SIC). Parallel met haar artistieke praktijk werkt Arthur in Brussel als producent, schrijver, hoofdredacteur en vertaler. Ze is mede-oprichter van het productie- en distributieplatform Elephy en de onafhankelijke bioscoop Monokino. Ook werkt ze voor Auguste Orts als event manager van het On & For (2018) -project, gefinancierd door Creative Europe (2018-2021).

Eva Giolo (1991, Brussel) is audiovisueel kunstenaar en filmmaker. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit portretten die het midden houden tussen fictie en documentaire. Eva Giolo is een van de oprichters van het productie- en distributieplatform Elephy. Als monteur en videast werkt ze samen met instellingen, galerijen en andere kunstenaars. Ze woont in Brussel en is momenteel artist-in-residence in het HISK in Gent (2018-2020).

Ingel Vaikla is beeldend kunstenaar en filmmaker uit Estland. In haar werk bevraagt ze de relatie tussen architectuur en haar gebruikers, en de representatie van architectuur in camera-gebaseerde media. Haar documentaire 'The House Guard' (2015) werd vertoond op tal van internationale filmfestivals en -exposities. Ze voltooide onlangs haar nieuwste film 'Roosenberg' (2017), die in première ging op IDFA in Amsterdam. Ze woont en werkt momenteel in Gent.

 

Butterfly in Winter

Ute Aurand & Maria Lang, DE, 2006, 16mm, colour, 29'

“Ute Aurand films Maria Lang in her daily activity as she cares for her mother. The presence of the filmmaker is visible in the camera movements and in the editing rhythm. Admiration and discretion are sensed. We enter into the intimacy of mother and daughter through the eyes of a friend. The silent images create an occasion for attentive observation and balanced awareness.” (Robert Beavers)

 

GSARA en CVB zijn ateliers voor filmproductie ondersteund door de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Deel van NORMAL SCHNORMAL, een multidisciplinair programma over normaliteit en andere variaties.