In de Filipijnen zijn transgender missverkiezingen big business. Joshua onderzoekt aan de hand van choreografie wat deze (sub)cultuur ons kan leren over gender, identiteit, schoonheidspolitiek en verborgen koloniale verledens.
volzet
Met maar liefst vijftien winnaressen van internationale schoonheidswedstrijden - Miss Universe, Miss World, Miss Earth, Miss International - zijn de Filipijnen afgetekend recordhouder. Ook in het land zelf zijn schoonheidswedstrijden schering en inslag. In de stad Cebu bijvoorbeeld vindt jaarlijks Queen Philippines plaats, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor transgender vrouwen. In ‘MISS’ onderzoekt danser Joshua Serafin de politiek, cultuur en praktijken achter die queer schoonheidsindustrie.
Door in te zoomen op het strenge regime en de strikte choreografieën, hekelt Serafin in ‘MISS’ de codes van performen die je aantreft in de Filipijnse transgender schoonheidswedstrijden. Queerness veegt daarbij alle categorisatie van vrouwelijkheid en fantasie uit. Joshua Serafin baseerde zich voor ‘MISS’ op interviews met enkele regionale queens. Zo ontrafelde hij niet alleen de mechanismen achter de wedstrijden, maar evenzeer de religieuze en koloniale invloeden die tot op vandaag doorwerken.
BIO
Joshua Serafin is een multidisciplinaire artiest die dans, performance, beeldende kunst en choreografie combineert. Zijn werk stelt vragen over identiteit, transmigratie, queer politiek en representatie, verschillende staten-van-zijn en op welke manieren je een lichaam kan bewonen.
Hij werd geboren in de Filipijnen en studeerde er Theatre Arts aan de Philippine High School for the Arts, daarna hedendaagse dans aan de Hong Kong Academy for Performing Arts, en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Op dit moment doet hij masteropleiding beeldende kunst aan het KASK in Gent.
Hij werkte al samen met verschillende artiesten in Azië en Europa, zoals Arco Renz, Eisa Jocson, Manuel Pelmus, Bruno Isacović, Ming Wong, Adrian Wong, Choy Ka Fai, Leeroy New, Korakrit Arunanondchai, Anne Teresa de Keersmaeker etc. Zijn werk was al te zien bij Deltebre Dansa (Spanje), Queer Zagreb (Kroatië), Centre National de la Danse (Frankrijk), Wing Platform (Hong Kong) en Bouge B Festival in deSingel in Antwerpen.