music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Mary Szydłowska — SOAK

performance

Mary Szydłowska — SOAK

dans premiere
TH 10.03.2022 20:30
FR 11.03.2022 20:30

Een voorstelling die de hiërarchieën van netheid in vraag stelt terwijl ze het patriarchaat leeg — euhm stofzuigt.

De onzichtbaarheid van arbeid en lichamen is onlosmakelijk verbonden met de kapitalistische en patriarchale sytsemen waarin we leven. We gaan binnen in schoongemaakte ruimtes, maar zijn we maar zien bijna nooit hoe ze schoon geworden zijn. Deze dansvoorstelling buigt zich over de betekenis van zorg, hygiëne en onderhoud. 

SOAK is een continue beweging die wordt uitgevoerd in een dansstudio of theater. Zich losmakend van functionaliteit en efficiëntie, dwingt deze performance haar duur en zorgzaamheid af. Mary Szydłowska's lichaam lost op in de ruimte, terwijl de andere elementen zich naar het centrum verplaatsen en haar ruwe kenmerken onthullen. 

SOAK is een solowerk dat hygiëne als ideologie en de hiërarchieën van orde in de ruimtes waarin we werken en leven in vraag stelt. Het beschouwt onderhoud als een vorm van verzet en wil een patriarchale kijk op zorgarbeid van zich afschudden. SOAK herinnert ons eraan dat schoonmaken nooit klaar is.

60 min.
zonder taal

Mary Szydłowska is een Brusselse choreograaf en performer met Poolse roots, masterdiploma’s Cultural Studies in Krakau en Dans aan P.A.R.T.S. op zak. Ze creëerde al performances en performatieve rondleidingen in het MoMA in Warschau en in Centrale en KANAL in Brussel. Haar werk richt zich op periferie, afzondering en onzichtbaarheid in architecturale ruimtes, institutionele omgevingen en gemarginaliseerde werkvelden. Met objecten, textiel en handgebaren creëert ze er aandachtslimbo’s. Soms maakt ze ook sculpturen of installaties voor haar performances. Haar solo-tweeluik SOAK en LEAKS bevraagt praktijken van onderhoud en schoonmaken.

https://www.instagram.com/maryszydlowska/

 

concept, choreografie & uitvoering: Mary Szydlowska i.s.m. Volmir Cordeiro, advies & beeldhouwwerken: Maria Kley, advies: Tessa Hall, ondersteuning bij het onderzoek: Estefanía Álvarez Ramírez, video: Marie Dubus, Lila Poimboeuf-Mahieu, foto's: Margarida Marques Ramalhete

gecreëerd in het kader van de Master STUDIOS aan P.A.R.T.S.

You might also like: