music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Mawena Yehouessi Sol in the Dark

film

Mawena Yehouessi Sol in the Dark

film
SA 28.01.2023 20:30

Portret van de "lascar", iets tussen een banlieue-boef en een 90ies internet avatar

Sol in the Dark gaat op zoek naar de herkomst van de mythische “Lascar”, ergens tussen de figuur van de banlieue-boef en de populaire body-fetisj-avatar uit de jaren 90. Vermoedelijk afkomstig van het Perzische woord voor "leger", verwees Lascar in de 19e eeuw naar inheemse Zuidoost-Aziatische soldaten die door de Europese koloniale strijdkrachten op zee werden ingelijfd. Daarna groeide de term uit tot een scheldnaam voor jongeren uit de buitenwijken. Vandaag duikt de lascar weer op als mainstream icoon maar blijft toch onzichtbaar voor culturele instituten. Als soort audiovisuele collage van tijden, schetst Sol in the Dark het portret van een onstuitbare schimfiguur. Het is een eerbetoon aan rap, Afro-futurisme en internetesthetiek. Een film als gerucht van vlees, adem en pixels.

in het Frans & Engels

51 minuten

+ nagesprek met Mawena Yehouessi, Nicolas Pirus en Kyo Kim gemodereerd door Sofia Dati, programmator (audio)visuele kunsten van Beursschouwburg (in het Frans)

Mawena Yehouessi (aka M.Y of M/Y of MY) werd geboren in 1990 in Cotonou (Benin). Ze is curator, schrijver, onderzoeker en kunstenaar, en ze richtte in 2015 het collectief Black(s) to the Future op. Momenteel doctoreert ze aan Villa Arson / Université Côte d'Azur, en dus woont en werkt ze tussen Parijs en Nice. M. heeft literatuur, filosofie, kunstmanagement en hedendaagse dans gestudeerd. Hun (Mawena en M/Y) werk gaat van visuele/digitale kunst, films, poëzie, vertalingen, concept-ontwikkeling, studeren en dansimprovisaties tot feestjes organiseren om ze tentoonstellingen te noemen... Met andere woorden, MY behoort tot één van die generaties van onclassificeerbare wezens wiens woordenwereld, verbeelding, bezigheden en jobs een samenraapsel zijn van snippers, glitches en verplaatsingen.

https://mawenayehouessi.fr/

Avec le soutien de l’Ambassade de France en Belgique et l'Institut Français dans le cadre d’EXTRA, programme de soutien à la création contemporaine française.