music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
SOTA foyer

conversations

SOTA foyer

conversations
TH 18.04 18:00
TH 30.05 18:00

Bijeenkomsten voor en door kunstenaars en kunstwerkers om nieuwe connecties te maken en oude vriendschappen weer aan te wakkeren.

State of the Arts (SOTA) is een open platform dat de structuren van de kunstwereld vandaag opnieuw wil verbeelden. In de foyer van Beursschouwburg nodigt SOTA gasten uit die hun ideeën en voorstellen met je willen delen. Kom luisteren en van gedachten wisselen in een knusse en informele setting.

https://state-of-the-arts.net

18.04 DIT BOEK IS EEN WIEL - EEN WIEL VAN KINSHIP

Tijdens deze foyer nodigt SOTA je uit om dieper in te gaan op de inhoud en de totstandkoming van een van de grotere projecten van SOTA: het FAIR KIN ARTS ALMANAC. Dit cirkelvormige boek, vol praktische tools, perspectieven, recepten, ideeën, spelletjes, voorstellen en diepgaande reflecties rond thema's van sociale en politieke relevantie - voor het kunstenveld in België en daarbuiten - werd gemaakt met de stemmen van meer dan 130 kunstenaars, schrijvers en activisten die hun gedachten en ervaringen in 12 hoofdstukken rond een jaar bundelen.

We zullen vertellen over onze inzichten in het stimuleren en trekken van dit complexe collectieve proces, hoe we probeerden - en soms faalden - om het te dekoloniseren, hoe we beslissingen collectiviseerden en hoe we het schrijven en redigeren verdeelden.

Laten we lezen, spelen en discussiëren over de rijke inhoud rond ecologie, ouderschap, de noodzaak om te rusten in een leven dat nooit stopt, de urgentie van ruimte en infrastructuur voor kunstenaars, herverdeling van middelen, toegankelijkheid van de sector, artistieke betrokkenheid bij politiek en nog veel meer.

"De samenleving kan niet worden ontworpen zonder de connectiviteit en relationele perspectieven van verwanten."

02.11 Share Your Activist Skills

SOTA invites you for an evening of skill sharing for anything that has to do with activism, self-organization, artivism, collective actions, collective care, care skills within activism etc.

As artists, we’re all diversely engaged in activism, whether it’s how we’ve organized our practice, joined protest or are committed to collective work. We wish to call on the knowledge within our community and create a moment of informal exchange and learning.

In the Foyer of Beursschouwburg, we will divide in small groups and learn together. You are welcome to simply come talk about a skill, tool or experience that was valuable but you can also imagine it as a mini workshop. And if you don’t have something to share but are eager to learn a skill or tool and have a text, protocol, diagram to learn from, be welcome!

12.10 POWER

Met de verkiezingen op komst is het tijd om politici te voeden met ideeën, visies en urgente kwesties. Heb jij thema's die je absoluut op de politieke agenda behandeld wilt zien? Maar je weet niet wie je moet aanspreken, hoe je moet beginnen of waar je  bondgenoten zitten?

Doe mee aan een workshop en open discussie met onze experts op politiek gebied Tom Kestens, Lotte Stoops en Jan Busselen. Samen denken we hardop na over strategieën om je stem als kunstenaar te laten horen. 

14.09 The Gap komt naar Brussel

"Wij, net afgestudeerde studenten, worden geconfronteerd met een situatie die ons vaak wordt uitgelegd als 'de harde realiteit van het kunstenaarschap'. We staan helemaal alleen in de brede kloof tussen de kunstacademie en het werkveld." -  The Gap

In februari 2022 werd The Gap groep opgericht door alumni en culturele werkers om aandacht te vragen voor de kloof tussen het hoger kunstonderwijs en het werkveld, en te komen met voorstellen om er iets aan te doen. Ze publiceerden een open brief in Rekto Verso, hielden open bijeenkomsten en initieerden in Gent en Antwerpen 'Pairing is Caring', een mentorsysteem tussen jonge/opkomende kunstenaars en meer gevestigde kunstenaars/culturele werkers. 

Op 14 september delen ze hun werk, vragen en zorgen over hoe van het kunstveld een ecologie van solidariteit te maken, in plaats van één van competitie. Kom en deel in dit gesprek, en help een nieuwe groep vormen voor een Pairing is Caring in Brussel, in 2024/25.


foto © Mariana Machado