Pallavi Paul The Blind Rabbit

film

Pallavi Paul The Blind Rabbit

looped screening
WE 12.04.2023 13:00 - 17:00
TH 13.04.2023 13:00 - 17:00
FR 14.04.2023 13:00 - 17:00
SA 15.04.2023 14:00 - 20:00

Een essay van 43 minuten over politiegeweld en structureel machtsmisbruik.

Pallavi Paul
The Blind Rabbit
2021
43’

Een magische tijger sluipt rond als een schim; omdat niemand ooit meer dan een glimp van hem opvangt, wordt er met de hoogste achting over hem gesproken. Met deze allegorische fictie begint Pallavi Paul haar poging om, op basis van losse gebeurtenissen die grotendeels uit de officiële geschiedschrijving zijn verdrongen, een verhaal te vertellen over systematisch politiegeweld in Delhi. Ze doet dat in een associatieve montage van tekst, beeld en geluid, waarbij ze doeltreffend gebruik maakt van de verspreide snippers documentatie die wél bewaard bleven, waaronder ternauwernood in veiligheid gebrachte video- en audio-opnamen en de stemmen van ooggetuigen en betrokken politie- en veiligheidsbeambten.

Zo lost Paul de schaarste aan objectief bronmateriaal op via de weg van fictie, waarbij ze haar vertelling vanuit meerdere, fragmentarische registraties van ogenschijnlijk losstaande incidenten steeds opnieuw begint, om uiteindelijk tot een coherent verhaal over machtsmisbruik te komen. 

Pallavi Paul is beeldend kunstenaar en filmwetenschapper. Haar praktijk onderzoekt hoe 'waarheid' in het publieke leven wordt geproduceerd en beargumenteerd. Pallavi Paul is vooral geïnteresseerd in de spanning tussen het document en de documentaire. Ze is gepromoveerd in Film Studies aan de School of Arts and Aesthetics van de Jawaharlal Nehru University in New Delhi. Haar werk werd getoond in Tate Modern (Londen), AV Festival, New Castle, Beirut Art Centre, Savvy Contemporary, Contour Biënnale, HKW en The Rubin Museum. Pallavi Paul nam deel aan het DAAD Artist in Berlin programma en woont momenteel ook in Berlijn als artist-in-residence bij Martin Gropius Bau.

Goed om weten: de film bevat expliciete scènes en verwijzingen naar politiegeweld en de dood.

Deze screening vindt plaats tijdens Ramadan. Kom meer te weten op ramadanfriendly.com