Hoe moeten we duistere passages uit ons nationale verleden herdenken?
Essential to book on http://www.deburen.eu or +32 (0)2 212 19 30.
In zowel de Nederlandse als de Belgische geschiedenis komen gebeurtenissen voor waar men niet trots op is. Slavernij en kolonisatie, maar ook het Heizeldrama en de val van de moslimenclave in Srebrenica zijn pijnlijke herinneringen. Dit verleden kunnen we niet zomaar wegpoetsen.
Historicus Susan Legêne (VU in Amsterdam), politicus en theatermaker John Leerdam (PvdA) en emeritus hoogleraar Afrikaanse talen en literatuur Jean Kabuta (UGent) geven ieder een lezing over dit onderwerp. Journalist en historicus Marc Reynebeau introduceert de sprekers en modereert het gesprek dat op de lezingen volgt.
In Dutch
Susan Legêne (°1955) is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit (VU in Amsterdam). Ze was hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum dat actief vormgeeft aan de vele relaties tussen kunst, cultuur en (Nederlands) kolonialisme. Ze zit in de Nederlandse UNESCO-commissie en was medesamensteller van de ‘Canon van de Nederlandse Geschiedenis'.
John Leerdam (°1961) was Tweede Kamerlid voor de PvdA in de periode 2003-2010. Daarvoor was Leerdam directeur en artistiek leider van het Cosmic Theater (Amsterdam) en regisseerde hij geregeld toneelproducties over politiek-historische thema's, zoals De tranen van Den Uyl (2005) over de fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer, één van de slachtoffers van de 8 decembermoorden in 1982.
Jean Kabuta (°1947) is emeritus hoogleraar Afrikaanse talen en literatuur aan de UGent en auteur van talloze artikels, essays en boeken. Hij is geboren en getogen in Congo en was 8 jaar oud toen hij voor het eerst meezong met het koor Les troubadours du Roi Baudouin. De wereldtentoonstelling in 1958 bracht hem, samen met het koor, naar België én in de wereld. Over zijn ervaringen schreef hij het boek J'ai été troubadour du roi Baudouin.