COMING UP
On navigating nightlife and festivals as Black people
w/ Black History Month
WE 03.03 19:00
 


Black History Month

In 2021 staat Black History Month Belgium in teken van het archiveren en documenteren van het verleden en het heden van de zwarte bevolking van België, de ontwikkeling van een Zwart Belgisch archief.

Black History Month is een jaarlijkse viering van de veerkracht van de zwarte gemeenschap in het heden en het verleden. Het is een poging om de manier waarop we het verleden en het heden vertegenwoordigen, te transformeren door middel van gesprekken, uitwisselingsmomenten, lezingen, film, debat, performances en expo. Hierbij is de inzet om de geschiedenis eerlijker en inclusiever te maken. Een geschiedenis van ons allemaal, ongeacht onze socio-economische, etnische of culturele achtergronden. De uiteindelijke drijfveer is het belang aantonen van het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving. Lees meer

In 2021 staat Black History Month Belgium in het teken van het archiveren en documenteren van het verleden en het heden van Zwarte mensen in België. Het doel is om te werken naar de oprichting van een door de Zwarte gemeenschap aangestuurd en gecontroleerd archief dat documentaire, audiovisuele, digitale, materiële en artistieke werken met betrekking tot de Zwarte diaspora in België zal verzamelen.

De maand maart is een laboratorium voor hoe zo’n Belgische Black Archives eruit zou kunnen zien. Door zowel na te denken over nieuwe manieren van archiveren als te duiken in de reeds bestaande archieven. Archieven die vaak binnen een wit, eurocentrisch kader zijn ontstaan en er bijzonder baat bij zouden hebben door een Zwarte lens bekeken te worden.

blackhistorymonth.be