Clarice Gargard Ga Terug En Haal Het

film

Clarice Gargard Ga Terug En Haal Het

film
WE 28.02 20:30

Black Lives Matter zette de wereld op zijn kop. Maar was het een kantelpunt voor blijvende verandering?

Ga Terug En Haal Het / Remember what you forgot, 2022, 53’, VO NL ST EN

De Black Lives Matter-demonstraties van juni 2020 waren de grootste antizwartracisme-protesten ter wereld en zetten de wereld op z’n kop. In ‘Ga terug en haal het’ vraagt regisseur Clarice Gargard zich af of dit een kantelpunt voor verandering was. Om daar antwoord op te geven maakt ze, onder leiding van een alwetende gids, een reis door tijd en ruimte. Ze haalt in Nederland, Suriname en Curaçao herinneringen van verzetsstrijders op, in de hoop dat die haar iets over de toekomst kunnen vertellen.

Een co-creatie met Recognition.

De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek in het Engels met de filmmaker, gemodereerd door Heleen Debeuckelaere.

 

Clarice Gargard is een Nederlandse journalist, schrijver en filmmaker van Liberiaanse en Amerikaanse afkomst. Ze werkt(e) voor verschillende dagbladen en omroepen zoals VPRO, BNNVARA, Vrij Nederland en de Correspondent en was columnist voor het NRC. In 2019 won Daddy and the Warlord, de documentaire over haar vader en de Liberiaanse burgeroorlog, een Gouden Kalf. Ze schreef het boek Drakendochter over Liberia, haar familiegeschiedenis en migratie. Clarice heeft tevens verschillende prijzen gewonnen en is genomineerd voor haar baanbrekend werk waarbij ze journalistiek, kunst en maatschappijkritiek combineert, zoals de Joke Smit aanmoedigingsprijs, de Black Achievement Award en de Emma Goldman Snowball Award
https://www.claricegargard.nl/
https://www.instagram.com/claricegargard/

 

Heleen Debeuckelaere is een historicus van opleiding (Universiteit Gent) en binnenlandjournalist bij De Standaard. Ze woont en werkt in Brussel, waar ze schrijft over sociale ongelijkheid en justitie.

 

Recognition is a Brussels-based initiative with an aim of increasing the visibility of African and African diaspora art, literature and culture via community-based film screenings, workshops and expositions. It is an effort to identify, remember and acknowledge the work that has for so long been marginalized and left on the sidelines from mainstream media. Recognition was founded in 2016 by Lyse Ishimwe Nsengiyumva. Film screenings take place every month at various cinemas and cultural institutions in Brussels. The program focuses on films by and about people of African descent.
https://www.instagram.com/recognitionbxl/