Marah Haj Hussein Language: no broblem

Balanceren op een koord tussen (on)mogelijke vertalingen.

performance
FR 27.10.2023 20:30

Op basis van zelfgemaakte opnames in Palestina, probeert dit werk verschillende stemmen te spatialiseren in de vorm van gesprekken in Palestijns Arabische spreektaal, die over taal zelf gaan. Daarbij balanceert Marah Haj Hussein op een koord tussen (on)mogelijke vertalingen van de ene realiteit naar de andere. Hoe verandert iemands relatie tot de moedertaal als je andere talen begint te beheersen? Welke machtsdynamiek ontstaat wanneer je meer dan één taal spreekt? Dit onderzoek vertrekt vanuit de vraag naar de definitie van een moedertaal, zowel in een lokale als in een immigratieomgeving. Het kijkt naar de intersectionele gelaagdheid, relativiteit en voortdurend evoluerende realiteit van een taal via haar humor, kracht, druk en verbeelding. Door een stem te geven aan gesproken Palestijns Arabisch, Hebreeuws, Nederlands en Engels, wil Language: no broblem via persoonlijke verhalen de rol van taal onderzoeken in ons begrip van grenzen en ontheemding.

60 minuten
in Palestijns Arabisch, Hebreeuws, Nederlands en Engels met Engelse en Arabische boventiteling

Marah Haj (1998) is een Palestijnse danseres en maakster uit Kofor Yassif in bezet Palestina. Ze woont in Antwerpen waar ze in 2021 afstudeerde aan de bachelor Dans aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In juni 2023 heeft ze haar masteropleiding Drama aan de KASK in Gent afgerond. In haar eigen werk is ze bezig met het concept moedertaal en onderzoekt ze de machtsdynamiek tussen talen, wat resulteerde in: Kilma Hilwa & Zayt Zaitoun (2021), In Exile (2022) en Language: no broblem (2023). Naast haar eigen werk is ze te zien in Another Sacre, gecoacht door Alain Platel & Bérengère Bodin en TH LNG GDBY van Tuur Marinus.

Deze voorstelling maakt deel uit van het project Halaqat. Marah Haj nam deel aan de Halaqat residentie voor podiumkunsten die in 2022 plaatsvond in Théâtre Marni en La Bellone in Brussel, georganiseerd door het Goethe-Institut en Bozar in samenwerking met Ad'Hoc Platform, Théâtre Marni, La Bellone en Studio 8. Nedjma Hadj Benchelabi was de curator en dramaturg van dit residentieprogramma en werd daarin ondersteund door Ben Fury.
 

Dit werk is tot stand gekomen met de steun en het artistieke advies van Krystel Khoury en Thomas Bellinck in de periode januari - mei 2023.

Concept en performance - Marah Haj Hussein
Tekst - Marah Haj Hussein
Vertaling - Marah Haj Hussein
Dramaturgie - Krystel Khoury
Geluidsontwerp - Anton Lambert
Assistentie boventiteling - Hussein Baoumi
Beeld - Giada Cicchetti

Met veel dank aan - Krystel Khoury, Thomas Bellinck, Koen Haagdorens en hetpaleis, Shamisa Debroey en DE SINGEL, Cees Vossen en Moussem Nomadic Arts Centre, deFENIKS - WALPURGIS, kunstencentrum BUDA, Nedjma Hadj Benchelabi en Halaqat, en workspacebrussels.
In samenwerking met Halaqat,  Ad’Hoc Platform, Goethe-Institut Brussels, Bozar, La Bellone, Théâtre Marni, Studio 8.

you might also like
 
Loading...