music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Mirna Bamieh / Palestine Hosting Society Menu of Dis/appearance

performance

Mirna Bamieh / Palestine Hosting Society Menu of Dis/appearance

PERFORMANCE @ PIANOFABRIEK
SA 26.09.2020 18:30

Presented by SoundImageCulture. As part of the programme Aesthetics of the Political curated by Sammah Hijawi

Menu of Dis/appearance brengt ons samen rond een eettafel. Mirna Bamieh’s werk vertelt verhalen over de geschiedenis en over de delen van onszelf die verdwijnen op het moment dat voedseltradities verloren gaan. In haar dinner table performance neemt ze ons mee op een reis langs gerechten die langzaamaan van de Palestijnse tafel verdwenen. De bevoorrading van voedsel werd gaandeweg ingeperkt door de koloniale toe-eigening van het land. Dit werkt vertelt over het gewelddadige en nauwgezet uitwissen van een eetcultuur en zo ook de identiteit van de gekoloniseerden.

BIO

Palestine Hosting Society is een live-art project opgericht en gerund door kunstenaar/kok Mirna Bamieh, waarin ze de eetcultuur in Palestina onderzoekt, met als doel door middel van voedsel de relatie met de plaats, de geschiedenis, de maatschappij en de politiek te construeren en te reconstrueren. Het onderzoek ontvouwt zich aan de hand van eten, lezingen en conversatie. De speurtocht ontwikkelt zich tot culinaire interventies die sociale thema’s en beperkingen ontsluiten ten opzichte van hedendaagse politieke dilemma's, waarbij wordt gereflecteerd op de condities die de hedendaagse Palestijnse gemeenschappen kenmerken.

Mirna Bamieh is een kunstenaares uit Ramallah/ Palestina. Ze behaalde een B.A. in Psychologie aan de Birzeit Universiteit in Ramallah (2002-06). M.F.A. in Fine Arts aan de Bezalel Academy for Arts and Design in Jeruzalem (2011-2013). Ashkal Alwan HomeWorks studieprogramma in Beiroet (2013/14). Haar werk probeert de steeds veranderende politiek te begrijpen en te herbedenken,, en stelt gelijktijdig begrippen over land en geografieën in vraag. Haar werk kijkt naar scenario’s die zich de taal van het absurde en het ironische toe-eigenen als instrument voor politiek commentaar. Op dit moment werkt ze aan projecten die gebruik maken van de media van het verhalen vertellen, en van voedsel voor het creëren van situationele voorstellingen zoals: Potato Talks Project, Palestine Hosting Society.

palestinehostingsociety.com
instagram


Menu of Dis/appearance ging wereldwijd in première in New York, in opdracht van het Fisher Center for Performing Arts, voor Live Arts Bard Biennial: Where No Wall Remains(2019)

Aesthetics of the Political, gepresenteerd door SoundImageCulture, is een ontmoetingsreeks om vormen van verzet en de ontwikkeling van een kritische taal in artistiek werk onder de loep te nemen.

Gecureerd door Samah Hijawi

In samenwerking met Chair Mahmoud Darwich, BOZAR, Pianofabriek en Beursschouwburg. Ondersteund door VGC, SCAM, SABAM for Culture, kunstenwerkplaats, OMAM/MSH.
Ontwerp door daretoknow