MINE THE GAP
Silke Huysmans & Hannes Dereere Mining Stories

performance

Silke Huysmans & Hannes Dereere Mining Stories

theater
FR 09.02.2018 20:30
SA 10.02.2018 20:30

Een documentaire in de vorm van een theatervoorstelling over een mijnramp in Brazilië die verschillende thema’s aansnijdt: ons geheugen, politiek, religie en storytelling. 

Op 5 november 2015 breekt een dam met giftig mijnafval in de bergen van de Braziliaanse mijnprovincie Minas Gerais. Een verwoestende modderstroom veegt verschillende dorpen van de kaart, om zich vervolgens in de zeshonderd km lange rivier Rio Doce te storten. In een regio waar drie op vier mensen in de mijnindustrie werken, voelt de ramp aan als een tabula rasa.

Silke Huysmans groeide op in Minas Gerais, op enkele kilometer afstand van de plek waar de ramp plaatsvond. Na twintig jaar keert ze samen met Hannes Dereere voor het eerst terug om er met inwoners in gesprek te gaan en de gevolgen van de ramp van dichtbij mee te maken. Terug in Europa verbreden ze hun blik op de gebeurtenis met aanvullende interviews van onder andere econoom Paul De Grauwe en neuroloog Luc Crevits.

Allemaal vertellen ze het verhaal van de ramp vanuit hun eigen context, met hun eigen nuances en belangen. De documentaire theaterperformance ‘Mining Stories’ is geen detectiveverhaal, geen reconstructie van de ramp, maar een intrigerende reis doorheen een kluwen van persoonlijke verhalen en verschillende thema’s zoals herinnering, politiek, religie en storytelling.

+ nagesprek met Catapa op vrijdag

duur: 60 min

taal: Portugees, Engels, Nederlands

ondertitels: Engels

 

Van: Silke Huysmans, Hannes Dereere ⎢ Performance: Silke Huysmans ⎢ Dramaturgisch advies: Dries Douibi ⎢ Technische ondersteuning: Christoph Donse ⎢ Decor: Frédéric Aelterman, Luc Cools ⎢ Portugese transcriptie: Luanda Casella, Miguel Cipriano ⎢ Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival ⎢ Coproductie: Noorderzon Festival, KAAP Creative Compass ⎢ Residenties: Veem House For Performance, Campo, CC De Grote Post, KAAP Creative Compass, Grand Theatre Groningen, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Kunstencentrum Vooruit ⎢ Met de steun van: Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam For Culture ⎢ Met dank aan: alle gesprekspartners