music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Christian Nyampeta Sometimes It Was Beautiful

film

Christian Nyampeta Sometimes It Was Beautiful

screening
WE 18.10.2023 18:00

Of hoe collectieve filmkritiek zelf een kritische film wordt.

Een vriendengroep komt samen om films te bekijken en te bekritiseren die de Zweedse cinematograaf Sven Nykvis in Congo maakte tussen 1948 en1952. Ze hebben het over de blijvende spanningen rond sociale transformatie, cultureel eigendom en wie recht heeft op representatie.

37 minuten
in het Engels

Gecopresenteerd door Travelling sources, een kunst- en reflectiefestival over gemeenschappen die imperiale grenzen onvrijwillig doorkruisen en bedreigde vormen van vertelkunst met zich meedragen.

Christian Nyampeta is kunstenaar en woont in New York. Van daaruit organiseert hij programma's, tentoonstellingen, screenings, performances en publicaties die hij voorstelt als gaststructuren voor collectief gevoel, coöperatief denken en wederzijdse actie. Zo is hij voorzitter van de Nyanza Working Group van ARAC-Another Roadmap School en de drijvende kracht achter Boda Boda Lounge 2022-2024, een trans-Afrikaans film- en videokunstfestival. Christian nam deel aan de 58e Carnegie International, Manifesta 14 Prishtina en de 17e Istanbul Biënnale. In 2019 ontving hij de Art Prize Future of Europe van het GfZK en de European Union Prize op de 12e Bamako Encounters-African Biennial of Photography. In zijn thuisstad New York zetelt hij in de raden van bestuur van Storefront for Art and Architecture en van November Magazine.