met Chams Barkaoui & Myriam Bahaffou
Antispecisme, of de strijd voor dierenbevrijding, heeft binnen sociale bewegingen een aparte behandeling gekregen, waardoor het vaak een marginale plek inneemt en soms zelfs wordt gezien als een kwestie van luxe of privilege. Het idee dat antispecisme een 'witte' strijd zou zijn, raakt echter steeds meer uitgeput. Waarom is het belangrijk om over antispecisme te spreken in contextuele termen? Wat zijn de verbanden tussen kolonialisme en specisme? Tussen ras en soort? In deze talk zullen Chams Barkaoui en Myriam Bahaffou vanuit een Noord-Afrikaanse en dekoloniale perspectief vragen openen over onze (niet-)consumptie van niet-menselijke dieren en de politieke gevolgen daarvan.
over
Chams Barkaoui is een trans media auteur en kunstenaar. Hen studeerde af aan de Beaux-Arts van Grenoble en woont nu in Marseille. Geïnspireerd door queer en dekoloniale ecologieën, beschouwt hen hun werk als een hulpmiddel om interspecies- en interdimensionale relaties te vormen, te transformeren en te koesteren. Hen streeft naar een contrahumaniteit voor totale bevrijding, waarbij door middel van verteltechnieken de grenzen tussen dierlijke, plantaardige, minerale, spirituele en technologische categorieën worden doorbroken. Gehecht aan collectieve praktijken, leidt hen workshops gericht op gemeenschapszorg en werkt samen met andere auteurs, onderzoekers en kunstenaars. Tegelijkertijd neemt hun schrijfwerk de vorm aan van kaarten, essays ("Manifesting Magic," in eigen beheer uitgegeven, 2020) en ficties die zijn gepubliceerd in tijdschriften (Censored, Woman Journal) of publiekelijk worden voorgelezen op verscheidene kunstlocaties. Momenteel begint hen met het creëren van een scenische vorm om de verhalen uit Foussana te belichamen, die zich afspelen in het centrum-west van Tunesië. Hen zal in residentie zijn bij Maison Poème (Brussel) in november 2024, bij Point Ephémère (Parijs) in december 2024, en bij Artagon Marseille tot april 2025.
Myriam Bahaffou is doctorandus in de feministische filosofie (aan de Université de Picardie Jules Verne, Centre Universitaire de Recherches sur l'Action Publique et le Politique - CURAPP), een ecofeministische activist, een waterliefhebber die gefascineerd is door zeekomkommers, een vrolijke antispeciesist en een uitgesproken eropoliticus. Haar werk gaat uit van een intersectionele benadering van antispeciësisme en richt zich op de dynamiek van animalisering en humanisering van minderheden, met name raciale minderheden. Haar boek "Des paillettes sur le compost, écoféminismes au quotidien" werd in 2022 gepubliceerd door Le passager clandestin.
in het frans
gemodereerd door Yamna El Atlassi