music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Telling Tales. Towards Antifascist Futures
Endi Tupja & millonaliu Earthmovers

film

Endi Tupja & millonaliu Earthmovers

looped screening
TH 21.03 13:00 - 23:00
FR 22.03 13:00 - 23:00
SA 23.03 12:00 - 23:00

Onthulling van de gewelddadige uitbuiting inherent aan de toe-eigening van openbare ruimte en architecturaal erfgoed.

Earthmovers, Endi Tupja & millonaliu, video 05’31”, 2020, EN ST EN 

 

Commons zijn niet los te zien van systemen van uitbuiting. Het toe-eigenen van de leefomgeving en de architectonische erfenis van de openbare ruimte, zonder rekening te houden met de gevolgen, is een vorm van extractief geweld. ‘Earthmovers’ is een filmessay waarin de bulldozer wordt onderzocht als symbolisch instrument in de omarming van het neoliberalisme door post-socialistische landen, de meedogenloze golf van privatisering en het onteigenen van gemeengoed. Door de geschiedenis van deze machine in verschillende talen te traceren, legt de film een verband tussen het koloniale geweld van het verleden en het neokoloniale geweld van vandaag, met een poëtische houding ten opzichte van de illusie van het (af)leren van dienstbaarheid en macht, technologie en fascisme.

 

Endi Tupja
Beeldend kunstenaar en filmmaker uit Berlijn. Haar onderzoek experimenteert met strategieën voor het herstellen van herinneringen, met visualiteit en omgekeerde geomorfometrie en hun invloed op identiteit en geschiedenis. Ze richt zich momenteel op performatief schrijven, microbiografieën in de ruimte van live performance en video-installatie. Ze probeert verhalen van onderwerping van zuid naar zuid in het Middellandse Zeegebied bloot te leggen, in het bijzonder het Italiaanse fascistische project in Albanië en de erfenis van het Ottomaanse Rijk op de Balkan.

 

millonaliu
Klodiana Millona en Yuan Chun Liu zijn ruimtelijke kunstenaars die werken op het snijvlak van architectuur, onderzoek en het maken van beelden. Hun werk richt zich op de politiek van onzichtbaarheid en de ruimtelijke praktijken die onzichtbaar worden gemaakt in de dominante verhalen over het bouwen. Geplaatst binnen zowel de architectuur als haar weigering, brengt hun praktijk ze vaak terug naar hun respectievelijke roots in Tirana en Taipei.
https://www.instagram.com/millonaliu/
https://www.millonaliu.com/

 

 

Camera | Endi Tupja 
Script | Endi Tupja&Klodiana Millona 
CG | Yuan Chun Liu 
Sound composition | Giulia Francavilla 
Production / Editing | Klodiana Millona&Yuan Chun Liu