music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Telling Tales. Towards Antifascist Futures
Costanza Spina Utopies et douceur radicale : réagir face au fascisme

conversations

Costanza Spina Utopies et douceur radicale : réagir face au fascisme

lezing
TH 21.03 19:00

Over inclusieve, geweldloze queer omgevingen geworteld in radicale zachtheid.

Deze lezing wordt gemodereerd door Talu.

Fascisme is een collectieve afhankelijkheid aan geweld en onrecht. Nu extreemrechtse ideologieën de westerse wereld vormgeven, hoe kunnen we dit wereldbeeld ontvluchten binnen onze queer gemeenschappen? Hoe kunnen we ons werkelijk inclusieve ruimtes voorstellen, los van validisme en de regels van normatief kapitaal? Waar fascistisch kapitalisme zich kenmerkt door de afwezigheid van dromen, biedt utopie juist een concrete opstand. Door geweld op elk gebied van ons leven af te wijzen, kunnen we gastvrije ruimtes voorstellen die een beeld van queerness uitdragen op basis van praktische, radicale tederheid.

 

Costanza Spina is een journalist die zo'n tien jaar geleden het onafhankelijke queer medium Manifesto XXI oprichtte. Hen groeide op in Italië, maar besloot op 17-jarige leeftijd te vertrekken om te ontsnappen aan het conservatisme van het rechtse regime. In Frankrijk volgde Costanza Spina Sciences Po Rennes en begon hen onderzoek te doen naar LGBTQIA+ media en activistische journalistiek. Sinds 2019 onderzoekt hen de politieke en sociale kracht van queer liefde. Centraal in dit onderzoek staat de vraag hoe we ons kunnen organiseren tegen de opkomst van extreemrechts en hoe we de media kunnen voorzien van een queer en intersectionele benadering. 'Manifeste pour une démocratie déviante - Amours queers face au fascisme' (Manifest voor een afwijkende democratie - Queer liefde tegenover fascisme) is hun eerste boek.
https://www.instagram.com/coco_spina/

 

Talu is een Franse kunstenaarx die in Brussel woont. Hij acteert samen met het gezelschap Maison Ravage, zingt autotunede songs, is lid van het self-help- en muziekcollectief Gender Panik en medeplichtig aan verschillende vormen van collectief verzet tegen een crappy-wereldorde.
https://www.instagram.com/letalu_xx/

 

Sluit aan bij de 'Table ronde autour des pédagogies radicales' na afloop om 20:30 >>>

 

image | Zoé Chauvet

You might also like: