Are we there yet?

Are we there yet?

focus

Are We There Yet? We houden vol, we gaan door, we komen er wel… Maar is dat wel zo? Wie is "we", en waar is "daar"? Tussen vertrek en aankomst lopen de dingen vast en lijken ze eeuwig te duren. 

Wat zijn de voorwaarden om door te gaan wanneer racisme, seksisme, klassenstrijd, geweld en ernstige sociale ongelijkheden zich manifesteren als steeds meer verraderlijke obstakels op onze weg naar verandering, rechtvaardigheid en gelijkheid?

Zijn we er al? Waar gaan we heen, en moeten we daar wel komen? Soms zijn we het beu om ons vast te klampen aan een bestemming. Soms falen we en zijn we te hard voor onszelf... Op het punt van uitputting vragen we ons af of we koste wat het kost moeten doorgaan en hoeveel we nog kunnen verdragen. Misschien willen we ons tempo vertragen, de tijd nemen voor een pauze, om twijfel en niet-weten te omarmen als een tijd-en-ruimte voor zorg, zachtheid, onderlinge afhankelijkheid en plezier. Met performances, muziek, film, debatten en tentoonstellingen worden kunstenaars en denkers uitgenodigd om zich in deze vragen te verdiepen en zo verbondenheid en verschillende ritmes van maken te creëren.

'Are We There Yet?' is een uitnodiging om na te denken over de thema's en bewegingen die op grote schaal zijn overschaduwd maar ook beïnvloed door de pandemie en het beleid dat die met zich meebracht. Op het snijvlak van de dekoloniale en feministische strijd, ecologie en bewegingen voor sociale gelijkheid, nodigt Beursschouwburg haar publiek een jaar lang uit om na te denken over uithoudingsvermogen, veerkracht, (zelf)zorg en duurzaamheid. Hoe hou je jezelf, elkaar, en al het andere in stand?

Dit jaar is onderweg zijn de bestemming: een katalysator voor verandering.