Sophio Medoidze Xitana + Let Us Flow

Een tweedelige ode aan de bergen over rituelen en modernisering, gemeenschap en verdeeldheid, plaatselijk dialect en filmjargon.

film, europalia
SA 09.12.2023 20:00 BE première

 

Let us Flow (ვიდინოთ), 63min, 4K kleur, geluid, 2023, Engels ondertiteld, BE Première
Let us Flow, een lange ode aan de bergen, is een tweedelige speelfilm die de afgelegen Tusheti bergregio in Noordoost-Georgië verkent. De film onderzoekt het belang van rituelen, het onderhouden van gemeenschapsbanden en hoe modernisering en migratie het rurale landschap veranderen. Let us Flow werd over meerdere jaren gefilmd en maakt gebruik van innovatieve audiovisuele technieken om de symbolische en fysieke verdeling binnen de heilige ruimten van de gemeenschap te onthullen. Zo biedt het een genuanceerd perspectief op een cultuur waar voorouderlijke heiligdommen alleen toegankelijk zijn voor mannen.

Medoidze is geïnteresseerd in de taalkundige parallellen tussen het Tushetisch dialect en filmjargon, tussen 'jagen' en 'schieten': in het Tushetisch geloof worden de oneven genummerde jaren geregeerd door de godin Dali, beschermer van wilde dieren, terwijl de even genummerde jaren toebehoren aan Sint Joris. Let us Flow volgt deze structuur, met twee delen die respectievelijk in 2021 en 2022 werden opgenomen.

Credits
Writer, director, camera and editing: Sophio Medoidze | Composer: Reso Kiknadze | Second camera: Goga Devdariani | Additional footage: Andro Eradze | Sound: Ivane Gvaradze | Sound mix: Sophio Medoidze | Color: Nico Tarielashvili | Produced by Sophio Medoidze | co-produced by Sakdoc film | with support from Arts Council England and Georgian National film centre

 

Xitana (ხითანა), 6min HD kleur, geluid, 2019, Engels ondertiteld
Xitana, de eerste film in Medoidze's Tusheti trilogie, speelt zich af rond de traditie van paardenraces zonder zadel in de bergen van Tusheti – zowel een vertoning van mannelijkheid als van de kwetsbaarheid van een gemeenschap die haar culturele integriteit probeert te behouden. Nergens anders komt dit conflict van verlangens duidelijker naar voren dan tijdens Atengenoba, de traditionele zomerfeesten van de regio, waar jonge Tushetiërs er steeds meer uitzien als tieners overal ter wereld, en hun traditionele kleding inruilen voor Normcore.

Credits
Writer, director, camera and editing: Sophio Medoidze | Music: Reso Kiknadze and Tushetian people | Sound: Tinatin Tsiskaradze, Nina Gabrava | Commissions by Projections Commissions at Tyneside cinema

 

De vertoning wordt gevolgd door een Q&A met de kunstenaar.

Check de boekpresentatie van "Bastard Sun" van Sophio Medoidze in de namiddag >>>

 

Sophio Medoidze (Tbilisi, Georgië, woont en werkt in Londen) combineert film, fotografie, schrijven en beeldhouwen om zo het poëtische potentieel van onzekerheid te onderzoeken. Een tijdlang werkte ze anoniem als lid van het Clara Emigrand collectief om haar werk buiten de galeriecontext te verspreiden. Het verlangen naar een (werkelijke en denkbeeldige) gemeenschap is de drijvende kracht achter haar verhalende werk, waarbij ze de wisselwerking tussen het platteland en de stad, talen en vertalingen, en genderpolitiek en -dynamieken in vraag stelt. Medoidze's films staan bekend om het gebruik van innovatieve audiovisuele technieken en zijn vertoond op internationale filmfestivals, waaronder het kortfilmfestival Oberhausen en het European Media Art Festival. Haar werk werd getoond in onder andere Tate Modern, Centre d'art Contemporain de Brétigny, LUX Londen, Fondation Vincent van Gogh, Serpentine Gallery en Whitechapel Gallery. Haar verhalenbundel Bastard Sun wordt in 2023 gepubliceerd door Distanz en Kona Books. Medoidze's films worden gedistribueerd door LUX, Londen.

https://medoidze.com/

 

In samenwerking met het Europalia Festival.

 

 

stills 1—3: Let Us Flow

still 4: Xitana

you might also like
 
Loading...