Sophio Medoidze Xitana + Let Us Flow

film

Sophio Medoidze Xitana + Let Us Flow

film europalia
SA 09.12 20:00

Een tweedelige ode aan de bergen over ritueel en modernisering, gemeenschap en verdeeldheid, plaatselijk dialect en filmjargon.

 

Let Us Flow - 63min, 4K color, sound, 2023

een lang gedicht aan de bergen, is een langspeelfilm in twee delen over de geïsoleerde bergregio Tusheti in Noordoost-Georgië. Tushetiërs geloven dat oneven jaren worden geregeerd door de godin Dali, de beschermster van wilde dieren, en dat even jaren toebehoren aan Sint Joris. De film volgt deze structuur doordat de twee delen werden gefilmd in respectievelijk 2021 en 2022. Daarbij is Medoidze is geïnteresseerd in taalkundige parallellen tussen Tushetisch dialect en filmjargon, tussen 'jagen' en 'filmen'. Let us Flow gaat in op het belang van rituelen en hoe modernisering en migratie het rurale landschap veranderen. Aan de hand van innovatieve audiovisuele technieken biedt de film een genuanceerd perspectief op de symbolische en fysieke verdeeldheid binnen een cultuur waar voorouderlijke heiligdommen alleen toegankelijk zijn voor mannen.

met Engelse ondertiteling

 

Xitana - 6min HD color,  sound, 2019

Xitana, de eerste film in Medoidze's Tusheti trilogie, speelt zich af rond de traditie van paardenraces zonder zadel in de bergen van Tusheti - zowel een vertoning van mannelijkheid als van de kwetsbaarheid van een gemeenschap die haar culturele integriteit probeert te behouden. Nergens anders komt dit conflict van verlangens duidelijker naar voren dan tijdens Atengenoba, de traditionele zomerfeesten van de regio, waar jonge Tushetiërs er steeds meer uitzien als tieners overal ter wereld, en hun traditionele kleding inruilen voor Normcore.

met Engelse ondertiteling

 

De vertoning gaat gepaard met een lezing in aanwezigheid van de kunstenaar.

 

Sophio Medoidze (Tbilisi, Georgië, woont en werkt in Londen) combineert film, fotografie, schrijven en beeldhouwen om zo het poëtische potentieel van onzekerheid te onderzoeken. Een tijdlang werkte ze anoniem als lid van het Clara Emigrand collectief om haar werk buiten de galeriecontext te verspreiden. Het verlangen naar een (werkelijke en denkbeeldige) gemeenschap is de drijvende kracht achter haar verhalende werk, waarbij ze de wisselwerking tussen het platteland en de stad, talen en vertalingen, en genderpolitiek en -dynamieken in vraag stelt.

Medoidze's films staan bekend om het gebruik van innovatieve audiovisuele technieken en zijn vertoond op internationale filmfestivals, waaronder het kortfilmfestival Oberhausen en het European Media Art Festival. Haar werk werd getoond in onder andere Tate Modern, Centre d'art Contemporain de Brétigny, LUX Londen, Fondation Vincent van Gogh, Serpentine Gallery en Whitechapel Gallery. Haar verhalenbundel Bastard Sun wordt in 2023 gepubliceerd door Distanz en Kona Books. Medoidze's films worden gedistribueerd door LUX, Londen.