Zinaïda Tchelidze Mastering Ceremonies

performance

Zinaïda Tchelidze Mastering Ceremonies

performance europalia
TH 07.12 20:00
FR 08.12 20:00

De performatieve aspecten van sociale bijeenkomsten worden verkend door middel van gezamenlijke processen.

Kunstenares Zinaïda Tchelidze ontwikkelde een kunstpraktijk waarin ze de performanceaspecten van sociale bijeenkomsten onderzoekt. De supra – het traditionele feest van haar geboorteland Georgië – werd de inspiratiebron voor de performatieve tafel Rrubeli. Rrubeli omvat een reeks werken waarin ze de vorm en de regels van dit gechoreografeerde gebruik analyseert: er wordt getoost, er zijn instructies die moeten worden gevolgd en het is strikt gendergebonden – een mannelijke ceremoniemeester heeft de touwtjes in handen. Omdat ze zich interesseert in wat de elementen uit de supra zeggen over ceremonieën in het algemeen, dekt Zinaïda Tchelidze de tafel in een andere culturele context. Ze nodigt kunstenaars uit die niet vertrouwd zijn met deze traditie en haar vele vormen om mee te toosten. Ze interpreteert bepaalde codes van de supra en biedt aan de uitgenodigde ceremoniemeesters taken zonder vooraf bepaald doel aan. Door een diversiteit aan stemmen en contextuele juxtaposities biedt ze in dit event een nieuwe kijk op hoe samenkomsten en ceremonieën buiten de gevestigde dominante narratieven kunnen werken.

Zinaïda Tchelidze (geboren in 1982, Georgië) is een multidisciplinair kunstenaar. Tchelidze behaalde een master in beeldende kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Ze gaat aan de slag met de veelheid van terugkerende gebaren en vervlecht ze in installaties en performances, waarin ze ruimtelijke beperkingen, collectiviteit en afzondering onderzoekt. Als deel van haar praktijk werkt ze ook samen met ambachtslui, wetenschappers en kunstenaars om kaders zonder vooraf bepaalde doelstellingen te creëren, waar de voltooiing van het kunstwerk aan anderen wordt overgedragen. Geïnspireerd door het traditionele Georgische feest (supra) organiseerde ze daarnaast ook het publieke programma Rrubeli, dat vragen stelt bij dit fenomeen van uitwisseling en de verschillende vormen ervan door de tijd en de sociale omstandigheden heen.

Tchelidze woont en werkt in Brussel. Ze stelde op verschillende plaatsen tentoon, zoals bij Art Antwerp voor de stand van de FW-B (2022); SB34-Clovis, Brussel (2022); Het Paviljoen, Gent (2021); MORPHO, Antwerp Art Weekend (2021); DuflonRacz, Brussel (2019, 2020); Vanderborghtgebouw, Brussel (2019); CENTRALE for contemporary art, Brussel (2019); World Trade Center, Brussel (2018) enz.

Deel van Europalia Georgia
Met de steun van de National Wine Agency Georgia