MUSIC
NIXIE'S: Dijf Sanders + Aural Archipelago Showcases + Kalaha

music

NIXIE'S: Dijf Sanders + Aural Archipelago Showcases + Kalaha

concert
FR 01.12.2017 21:30

In the framework of Europalia Indonesia.

☞ Aural Archipelago Showcases (ID)

Aural Archipelago is het etnografische multimediaproject van Palmer Keen, een Amerikaanse etnomusicoloog die op Java woont. Het wordt beschouwd als één van de meest uitgebreide researchprojecten over de traditionele Indonesische muziek. Palmer Keen nodigt ons uit om drie van deze unieke tradities te ontdekken, die slechts zelden worden gehoord buiten hun regio. Meer info

☞ Dijf Sanders (BE)

- live performance met Nathan Daems -

Java is een psychedelische en hedendaagse zoektocht naar het diverse geluid van het gelijknamige Indonesische eiland. Gewapend met een batterij aan field recorders trok Dijf Sanders in het voorjaar van ’17 in opdracht van Europalia en Kaap als een moderne incarnatie van etnomusicoloog Alan Lomax langsheen zowel stedelijke als rurale uithoeken van het eiland en verzamelde een indrukwekkend arsenaal aan opnames. Kacapi, Kendang, Angklung, Calung of Gamelan, het zijn geen namen van inheemse tropische ziekten, maar slechts enkele van de inheemse volksinstrumenten die Dijf registreerde tijdens zijn avontuurlijke muzikale ontdekkingsreis. 

Onder de deskundige begeleiding van de Amerikaanse etnograaf Palmer Keen werd Dijf twee weken lang ondergedompeld in de kleurrijke cultuur van het eiland en haar rijke ceremoniële tradities. Eenmaal terug in België trok hij met het verzamelde materiaal de studio in en nodigde enkele bevriende soulmates uit om de kers op de taart te zetten. Niet toevallig zijn de drie gastmuzikanten – Nathan Daems, Filip Vandebril en Simon Segers – allen lid van Black Flower, een band die erom gekend staat te flirten met Oriëntaalse klanken. Uit de uren veldopnames distilleerde Dijf negen geestverruimende brouwsels die teren op extase en trance en een brug slaan tussen twee werelden. 

☞ Kalaha (DK)

Allevier getalenteerd maar onbekend voor mekaar, werden ze samengebracht en op het podium gesmeten. Kalaha zijn de Scandinavische elektropioniers Rumpistol en Spejderrobot samen met gitarist Niclas Knudsen en drummer / percussionist Emil de Waal. Van de spontane en aanstekelijke magie van hun eerste concert kwam hun veelgeprezen debuutalbum "Hahaha", bezeten door een energieke en expressieve sound en geïnspireerd door West-Afrikaanse funk, electro rave en jazzimprovisatie.

☞ DJ Nixie (BE)

“Yours truly” draait geweldige plaatjes, alleen voor jouw oren. Een wilde nacht…