In 1983 legde zijn oom het tweede en laatste Antilliaans Zomercarnaval in Utrecht vast op Super 8. Vandaag weeft Quinsy Gario er verledens en toekomsten mee door elkaar.
Martinus is Gario's oom. Toen hij jong was verliet hij Curaçao om in Utrecht schilderkunst te studeren, en keerde met zijn diploma terug naar het eiland. Ook Gario vertrok in 2002 naar Utrecht om te studeren, en had nooit van het Zomercarnaval gehoord. Totdat zijn oom hem een papieren zak met films toevertrouwde. Toen Gario de inhoud ontdekte, maakte hij verschillende werken vanuit de geschiedenis die in de schuur van zijn oom verborgen lag.
Het werk concentreert zich op marronage en Caribische migratie en aanwezigheid in gewelddadige imperiale centra. Het is een complex spel over herinnering en verzet in de gekoloniseerde Antillen, met name in de gebieden die nog door Nederland worden bezet. In zijn werk gaat Gario ook in op het belang van Utrecht, waar in 1713 de onderhandelingen van de wereldmachten plaatsvonden over het monopolie op de handel van ontvoerde Afrikaanse slaven. In zijn werk wordt de nadruk gelegd op de ervaring van koloniale trauma's door generaties heen en op dekoloniale praktijken van weigering.
In het Engels en Papiamentu
75 minuten
Aftertalk op donderdag met Carolina Maciel de França & Quinsy Gario
Co-productie door Beursschouwburg
Met de steun van de Nederlandse Ambassade in Brussel
WIE?
Quinsy Gario is een activist, kunstenaar en performer uit de Nederlandse Antillen. Zijn bekendste werk, Zwarte Piet Is Racisme (2011-2012), pakt het algemene verstand rond de Nederlandse racistische figuur van Zwarte Piet kritisch aan. Quinsy heeft een academische achtergrond in gender- en postkoloniale studies en heeft een Master Artistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Carolina Maciel de França (°1986) is auteur, adviseur en maker. Ze werd geboren in Recife (Brazilië) en woonde lang in Nederland voordat ze in 2005 naar Antwerpen verhuisde. Ze studeerde af als literair vertaler maar tijdens en na haar studies vooral als intercultureel activist, cultureel projectleider en moderator. Ze doorliep in 2018 het biculturele leiderschapsprogramma LinC Lage Landen en gaf start aan haar eigen kunstenaarspraktijk. Carolina is sinds 2020 lid van De Samenstelling en debuteerde ook in dat jaar met een kortverhaal in de literaire bundel AFROLIT, samengesteld door Ebissé Rouw en Dalilla Hermans.