music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
architectures of violence
Salma Said & Miriam Coretta Schulte Imaginative Justice

conversations

Salma Said & Miriam Coretta Schulte Imaginative Justice

workshop
FR 17.02.2023 15:00 - 18:00
SA 18.02.2023 15:00 - 18:00

We herdenken asielrecht en vrij verkeer van personen.

De term "asiel" duidde vroeger de plaats waar mensen onderdak kunnen krijgen, maar staat nu vooral bekend als een filtermethode om te bepalen welke mensen het verdienen om gered te worden. Hoe kunnen we de status quo van grenzen, visa en Frontex niet zomaar aanvaarden? Hoe kunnen we ons asiel anders voorstellen? En hoe ziet een wereld eruit waarin iedereen gelijke rechten heeft op vrij verkeer? 

In een tweedaagse workshop benaderen Salma en Miriam deze vragen met "imaginaire rechtvaardigheid". Ze gebruiken verbeelding als een manier van verzet en als tool om collectieve visie(s) op andere toekomstbeelden te creëren.

Voor wie? Voor iedereen die geïnteresseerd is: schrijvers, kunstenaars, activisten, dromers...

Voorkennis is niet nodig. Breng iets mee mee waarop je graag schrijft (een laptop, schriftje,... ).

In het Engels (Arabisch, Duits en Frans zijn welkom voor het individuele schrijven).

Je kan je deelnemen aan beide dagen of één ervan.

vrijdag

Je krijgt een beter beeld van de asielrealiteit. We doen een praktische oefening in het behandelen van asielzaken met de techniek van het "herschrijven van vonnissen". 

zaterdag

We doen "world building" oefeningen waarin we onze verbeelding helemaal wild laten gaan, zowel collectief als individueel, en visualiseren een wereld met bewegingsvrijheid.

 

Miriam Coretta Schulte, 1987, studeerde Theaterwetenschappen en Regie in Parijs en Giessen (Duitsland) en werkt als theatermaker en dramaturg. Haar werk zoemt vaak in op het potentieel en de onmacht van lichaamsfuncties en -ficties. Een voorbeeld hiervan is de fysieke mnemo-techniek "Hack-No-Tech" die ze samen met Catalina Insignares heeft ontwikkeld en in workshops verder heeft uitgewerkt. Voor "A night called Layla" ontwikkelde ze in 2017 op het festival Treibstoff Theatertage in Basel danstechnieken om Arabisch te leren. In 2018 verbleef ze drie maanden in Caïro. Daar startte ze het project "Mimesia" op, een onderzoeksvorm in wisselende vormen en opstellingen die de vraag onderzoekt of bewondering kan worden vertaald in een empowerment-praktijk. Sinds 2019 werkt ze samen met Salma Said aan verschillende theater- en onderzoeksformats. Samen staan ze op het punt een nieuw werk te maken dat de performativiteit van het asielrecht onderzoekt.

https://schultemc.wordpress.com/

Salma Said jongleert tussen performance en mediakunst, activisme en onderzoek. Ze studeerde literatuur, film en Culturele Antropologie met een focus op gender en activisme in Egypte. In 2011 was Salma medeoprichter van Mosireen, een non-profit mediacollectief dat in 2018 The 858 Archive of Resistance opzette, het grootste videoarchief van de Egyptische revolutie. Salma is als schrijver en performer betrokken geweest bij verschillende film- en theaterprojecten waaronder de film Rabie 89 (2010) geregisseerd door Ayten Amin, de theatervoorstelling "Lessons in Revolting" (2011) geregisseerd door Laila Soliman en "rosa & louise - a feminist manifest" (2018) geregisseerd door Ariane Koch en Sarina Scheidegger, de voorstelling "Behind Your Eyeballs" (2021) met Miriam Coretta Schulte en de kortfilm "When in Berlin" (2021) geregisseerd door Sondos Shabayek. Salma en Miriam werken momenteel aan een artistiek onderzoek en een performance over asielrecht.