architectures of violence
Conspirations Brûlantes

conversations

Conspirations Brûlantes

reading discussion
TH 16.02.2023 19:00

Een gesprek met Joachim Ben Yakoub, Latifa Elmcabeni, Nadia Fadil en Code Rouge, gemodereerd door Ibrahim Khayar

"Vanaf 1991 tot op de dag dat je deze brief leest, is de hogra* waarmee wij te maken hebben waarschijnlijk toegenomen, meer voorspelbaar geworden ook. Ze gebeurt altijd volgens dezelfde strategieën en patronen. Minachting is de rode draad... Soms belet het ons te ademen; dan komen we in opstand. We hebben geen keus. - Burning Conspiracies, From Brussels with Love, Baobab van de Teranga en Joachim Ben Yakoub

* Hogra (uit het Algerijnse dialect) duidt op de repressieve, onrechtvaardige en denigrerende vervolging van een machteloos iemand door een machtig iemand.

In briefvorm vertellen Joachim Ben Yakoub en Baobab van de Teranga over de rellen van 1991 in de Saint-Antoinewijk in Vorst. 30 jaar later komt een groep kunstenaars samen om de woede die in de wijk aanwakkerde opnieuw onder de loep te nemen. In 2021 maakten ze de tentoonstelling Feu2Forêt en daaraan gekoppeld een reeks evenementen georganiseerd door het Artistory collectief en Code Rouge.

Een collectieve lezing van deze brief is het startpunt voor een open gesprek met denkers en doeners over het smeulende vuur van de opstand in Brussel. We proberen op nieuwe manieren na te denken over geweld in de stedelijke, publieke ruimte. Zoals bij een wake zullen we een cirkel van herinneringen vormen, om een alternatieve draad in het stedelijk weefsel te verwerken. Zo doorbreken we de patronen van dodelijk geweld en creëren we een nieuwe soort publieke ruimte, die steunt op een nieuwe collectiviteit.

in het Frans
moderatie door Ibrahim Khayar
2h

Joachim H. Ben Yakoub is een schrijver, onderzoeker en docent die werkt op verschillende kunstinstellingen en scholen tussen Tunis (Tunesië) en Brussel. Als onderdeel van ‘The Kitchen’, een safe house in het centrum van Brussel, experimenteert hij momenteel met verschillende ritmes voor het hosten en delen van vluchtige esthetische praktijken.

Code Rouge is een rapper en filmmaker uit Brussel. In 2008 bracht hij zijn eerste album 'Pour la couleur de nos yeux' uit, vlak na de moord op Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station. Sindsdien maakt hij videoclips die Brussel met de wereld verbinden. Dit doet hij in samenwerking met Emel Mathlouthi (Tunesië), Maya Safar (Syrië), Arona (Senegal) en Sonando En La Habana (Cuba). Code Rouge maakte ook verschillende kortfilms, waaronder 'Le jour qui vient' en 'Les cris restent'.