music performance film expo dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
politricks.
Andrei Ujică The Autobiography of Nicolae Ceauşescu

film

Andrei Ujică The Autobiography of Nicolae Ceauşescu

documentaire
WE 12.03.2014 19:00

Een verrassend actuele montage van propagandabeelden, die de kijker zelfstandig zijn oordeel laat vormen over de loop van de geschiedenis.

De Roemeense regisseur Andrei Ujică bundelt de opkomst en ondergang van Nicolae Ceauşescu – aanvankelijk geprezen als de man die Roemenië de moderne tijd binnenloodste, later gehaat als wrede dictator. Meer dan twintig jaar regeerde Ceauşescu zijn volk met ijzeren vuist, totdat hij op 25 december 1989 zijn roemloze einde vond voor een vuurpeloton.

Ujică verzamelde historisch documentair materiaal en monteerde het tot een vervreemdende politieke satire. We zien geen objectieve weergave van de feiten, maar een compilatie van door censuur gecontroleerde beelden, bedoeld om het imago van Ceauşescu als onfeilbaar heerser en vaandeldrager van het communisme uit te dragen.

► De film wordt ingeleid door de Roemeense professor Basile Neacsa. Hij zal het hebben over 'Wat is een dictator?', met als focus "the rise & fall" van Nicolae Ceausescu. Neacsa geeft o.a. les aan het ISIRP (Institute for Studies in International Relations and Public Policy) in Brussel/Luik & aan de universiteit van Boecharest.

► met Roemeense hapjes (come hungry, leave satisfied)

Ondertiteld in het Engels

http://the-autobiography.com/

2010, FR/RO, 180 min, 35mm, kleur

Regie: Andrei Ujică
Producent: Velvet Moraru
Scenario: Andrei Ujică
Archiefonderzoek: Titus Muntean
Geluid: Dana Bunescu
Montage: Dana Bunescu
Distributie: EYE Film Instituut Nederland

Met de steun van het Institutul Cultural Român Bruxelles